Elektromagnetno sevanje – sprožilec Alzheimerjeve bolezni, raka in Parkinsonove bolezni?

Znanje | 30. 07. 2019

Brezžične elektronske naprave oddajajo sevanje, ki povzroča vrsto presnovnih motenj, iz katerih se lahko razvijejo nevrodegenerativne bolezni in rak. Na prisotnost elektronskih naprav v svoji neposredni bližini smo se tako navadili, da niti pomislimo ne več, kako pogosto smo izpostavljeni škodljivemu sevanju.

Nove študije potrjujejo upravičene sume

Brez prisotnosti elektronskih naprav si dandanes težko zamislimo vsakdanjik. Če nas je še dvajset let nazaj v spalnici spremljala kvečjemu televizija, pa so se ji v zadnjih letih pridružili še mobilniki, brezžični usmerjevalniki in prenosni računalniki, ki jih z lahkoto vzamemo seboj v posteljo. Po ocenah WHO, svetovne zdravstvene organizacije, spada sevanje elektronskih naprav v skupino karcinogenov 2B (potencialni karcinogeni).

 

Bolezenske težave zaradi kratkotrajnega in dolgotrajnega sevanja

Učinki sevanja na telo niso vidni takoj. Ob dolgotrajni in intenzivni izpostavljenosti občutljivejše osebe sprva opazijo napetost, glavobole, utrujenost, težave s kožo in razdraženost. Le malokdo ob tem pomisli, da gre pravzaprav za škodljivo delovanje sevanja.

Elektromagnetno sevanje (EMS) vodi k povišanemu oksidativnemu stresu v telesu, kar sčasoma pripelje do težkih poškodb na celični ravni in poškodb genskega zapisa DNK. Življenjsko pomembne funkcije celic so okrnjene, imunski sistem ne zmore normalno opravljati svojega dela. Presnovne poškodbe na celični ravni dolgoročno vodijo v kronično sistemsko bolezen – rak, Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, itd.

 

 • Vpliv sevanja na semensko tekočino

Sevanje mobilnega telefona močno poslabša kakovost semenske tekočine. Ko je le-ta neposredno izpostavljena sevanju, se že v eni sami uri močno poveča število prostih radikalov, zmanjša pa se gibljivost in zmožnost preživetja semenčic. Slaba kakovost semenske tekočine lahko povzroči neplodnost moških, zato velja premisliti, ali je pametno nositi mobilni telefon v hlačnem žepu.

 

 • Vpliv sevanja na slino

Izraelska raziskava je raziskovala vzorce sline pri pogostih uporabnikih mobilnih naprav. Ob uporabi telefona (brez slušalk) so žleze slinavke močno izpostavljene sevanju z majhne razdalje. Primerjava sline med ljudmi, ki niso uporabljali mobilnega telefona, in ljudmi, ki pogosto telefonirajo, je pokazala, da slina intenzivnih uporabnikov mobilnih telefonov kaže znake močnega oksidativnega stresa (povišane vrednosti prostih radikalov, ki poškodujejo zdrave celice in povzročajo genske mutacije).

 

Preprečevanje posledic sevanja

Kot vedno, je preventiva boljša od kurative. Sevanju se je v vsakdanjem življenju nemogoče povsem izogniti, lahko pa vsaj deloma zmanjšamo njegov vpliv.

Mobilni telefoni povzročajo sevanje, ko so prižgani. Sevanje je najmočnejše med vzpostavljanjem povezave (medtem ko čakamo, da klicana oseba dvigne telefon). Z uporabo slušalk bomo preprečili, da bi območje sevanja zajemalo glavo, ki je najbolj dovzetna za škodljive učinke sevanja. Če je le možno, za daljše pogovore uporabljajmo klasični stacionarni telefon. Med vožnjo uporabljamo prostoročno telefoniranje, ne samo zaradi sevanja, temveč tudi zaradi lastne varnosti.

Pri nakupu novega mobilnega telefona bodimo pozorni na vrednost SAR, ki nam pove, kako močno naprava seva. Priporočljivo je, da je vrednost SAR manjša od 0,6 W/kg. Različne folije, nalepke, ploščice in ovitki, ki naj bi uporabnike varovali pred sevanjem, so neučinkovite rešitve in zgolj uspešne tržne manipulacije.

Na podeželju je izpostavljenost visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem manjša zaradi manjšega števila oddajnikov. To pa ne velja za samo uporabo mobilnega telefona. Med klicanjem z mobilnikom na podeželju je zaradi večje razdalje do bazne postaje za prenos signala potrebna večja moč telefona.

Mobilnikom in drugim elektronskim napravam se izogibajmo vsaj v spalnicah, še posebej v sobah otrok in mladostnikov. Poskrbimo, da bodo elektronske naprave uporabljali zmerno in izven prostorov, v katerih spijo. Ker so brezžične naprave še posebej škodljive, se (če je le mogoče) s kablom priključimo na internetno omrežje. S tem ne bomo zaščitili le sebe in svojih otrok, temveč tudi sostanovalce in sosede.

Antioksidanti, ki sicer ščitijo pred prostimi radikali (povzročitelji oksidativnega stresa), so v primeru sevanja elektronskih naprav precej nemočni, saj je obsevanje preveč intenzivno., da bi uspešno in sproti odpravljali nastalo škodo. Vsekakor pa se jemanje antioksidantov toplo priporoča, da vsaj nekoliko omilimo oz. preprečimo posledice oksidativnega stresa.

 

Najboljša živila za preprečevanje škodljivih učinkov sevanja so:

 • astaksantin (antioksidant iz skupine karotenoidov),
 • OPC (izvleček grozdnih pešk),
 • sok aronije,
 • ječmenova trava,
 • moringa (listi azijskega drevesa, ki velja za najbolj hranljivo rastlino),
 • glutation (najmočnejši antioksidant),
 • in kurkumin (antioksidant s protivnetnimi lastnostmi).

 

Modra svetloba – dodatna težava elektronskih naprav

Modra svetloba, ki jo oddajo ekrani elektronskih naprav. Raziskave so pokazale, da izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem (npr. ob gledanju televizije, prebiranju novic na mobilniku, zadrževanju v sobi z LED svetlobo, igranju računalniških iger na prenosnem računalniku…) zmoti naraven cikel spanja, kar povzroči občutek utrujenosti in nenaspanosti, poškoduje vid, na daljši rok pa povzroča kronična obolenja (rak, sladkorno bolezen, srčne bolezni in debelost).

Modro svetlobo vsebuje tudi sončna svetloba, vendar je ta čez dan koristna, saj spodbuja aktivnost in izboljšuje pozornost. Po sončnem zahodu pa postane moteča, saj zmoti hormonsko delovanje cirkadianega ritma (naravnega izmenjavanja spanca in budnega stanja). Perioda cirkadianega ritma traja običajno 24 ur, pri nekaterih manj, pri drugih več – prav zato nekateri ljudje potrebujejo manj spanja kot drugi.

Modra svetloba je signal, ki v naravi opozori človeške možgane, da se je potrebno prebuditi in zbistriti, tema pa ima ravno nasproten učinek -povzroči, da se v telesu prične izločati hormon spanca melatonin. Znanstveniki na podlagi raziskav sklepajo, da že šibka svetloba (npr. odsev ulične svetilke, nočna lučka, lučke elektronskih naprav…) moti oz. zmanjšuje izločanje melatonina. Izmed vseh oblik svetlobe prav modra najmočneje zavira nastajanje melatonina. Najmanj moteča za cirkadialni ritem naj bi bila rdeča svetloba.

Kratek in nekakovosten spanec ima približno tako uničujoč učinek na telo kot redna izpostavljenost stresu. Pomembno je, da dve do tri ure pred spanjem ne gledamo v elektronske naprave – raje si privoščimo dobro knjigo. Na mobilnik si lahko namestimo aplikacijo, ki zmanjšuje modro svetlobo, omislimo pa si lahko tudi očala, ki blokirajo modro svetlobo z ekrana.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Antioksidanti – varuhi celic
  Prehrana / 21. 10. 2022

  Prosti radikali spadajo med povzročitelje številnih bolezni. Napadajo naše celice, pri tem pa jih lahko poškodujejo do te mere, da niso več sposobne opravljati svojih funkcij. Več kot je poškodovanih celic, slabše deluje napadeni organ. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo v takšni situaciji začela razvijati bolezen. Na srečo antioksidanti učinkovito branijo celice pred napadi škodljivih prostih radikalov.

  PREBERITE VEČ
 • Elektrosmog
  Znanje / 10. 12. 2017

  Mnenja o tem, ali naj bi se svetovalec za feng shui ukvarjal tudi z elektrosmogom, so med mojimi kolegi deljena: nekateri so prepričani, da je to nujno potreben del celostnega obravnavanja prostorov, drugi pa so mnenja, da to ni naloga svetovalcev za feng shui, saj elektrosmog nima ničesar skupnega s klasičnim feng shuijem.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.