Rezept: Korenčkova krema s peteršiljem in čilijem
Sestavine za dve osebi:
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 1 žlica olivnega olja
- 300 g korenja
- 1 žlička mlete kumine
- 1/2 žličke meda
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 – 2 žlici limoninega soka
- 3 žlice jogurta
- 5 vejic peteršilja
- zeliščna sol
- mleti čili (po okusu)
Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, nanj stresemo šalotko in česen, da posteklenita. Korenje operemo, očistimo in naribamo. V ponev dodamo korenje in kumino in na kratko popražimo. Dodamo še med, jušno osnovo in limonin sok. Dušimo na majhnem ognju, odstavimo in ohladimo. V ohlajeno kremo dodamo jogurt. Peteršilj operemo, osušimo in drobno nasekljamo. Kremo začinimo z zeliščno soljo in čilijem. Razdelimo v skodelici in potresemo s peteršiljem.
Ajdove palačinke s špinačo in ovčjim sirom
Sestavine za dve osebi:
- 200 g ajdove moke
- 1 žlička sončničnega olja + olje za ponev
- sol
- 200 g špinače
- 75 g ovčjega sira
- 1 žlička smetane
- poper
- sveže nariban muškatni orešček
Moko stresemo v skledo in jo rahlo posolimo. Dodamo cca 300 ml vode in premešamo. Dodamo še žlico olja in mešamo, dokler ne nastane enakomerno testo. Pustimo počivati cca 15 minut. Pripravimo nadev: operemo in očistimo špinačo. Sir nadrobimo. Zmešamo špinačo, sir in smetano, vse skupaj začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Nadev stresemo v ogreto naoljeno ponev in pražimo, dokler špinača ne upade. Shranimo na toplem. V drugi ponvi segrejemo olje in na njem zapečemo debelejše palačinke. Na vsaki strani jih pečemo po 1 minuto. Palačinke razdelimo na krožnike, nadevamo z nadevom, prepognemo in postrežemo.
Še več o bazični prehrani, pa tudi, katera živila v telesu delujejo bazično in katera kislo, lahko preberete v članku Zmanjšajte zakisanost telesa.