Črevesna flora pri otrocih

Bolezni | 17. 10. 2017

Probiotiki za otroke so sestavljeni iz sevov črevesnih bakterij, ki so skrbno izbrani in količinsko prilagojeni otroški črevesni flori. Namen probiotikov je, da pomagajo zgraditi ustrezno črevesno floro, uporabljajo pa se tudi za preprečevanje kolik, atopijskega dermatitisa, alergij ter za krepitev imunskega sistema pri povečani dovzetnosti za okužbe. Pri otrocih, ki morajo jemati antibiotike, se pogosto pojavi driska, ki je pogost stranski učinek antibiotikov. Probiotiki lahko te stranke učinke preprečijo ali pa vsaj omilijo.

Izgradnja otroške črevesne flore pomaga pri tipičnih bolezenskih težavah v otroštvu

Otroški probiotiki pomagajo pri izgradnji črevesne flore pri majhnih in najmanjših otrocih. Po probiotikih posegamo predvsem takrat, ko sumimo, da ima otrok črevesno disbiozo oz. porušeno črevesno floro. Simptomi disbioze so različne kronične težave, npr. kolike, boleče napenjanje in vetrovi ter druge prebavne motnje.

Nenaden pojav driske lahko uspešno zdravimo s probiotiki. Tudi kožne bolezni (npr. atopijski dermatitis), alergije in povišana dovzetnost za okužbe nakazujejo na porušeno ravnovesje v črevesju. V takšnih primerih je potrebno ponovno vzpostaviti ravnovesje v črevesju. V ta namen uporabljamo – vsaj kot spremljevalno terapijo – tudi probiotike.

Kaj so probiotiki za otroke?

Z izrazom »probiotiki za otroke« označujemo koristne bakterijske seve v obliki praška, ki so posebej prilagojeni otrokom. Prašek vmešamo v tekočino, ki jo nato otrok preprosto in brez odpora popije. Bakterijski sevi v otroških probiotikih so sicer naravni del zdrave otroške črevesne flore, zato jih lahko uporabimo vsakič, ko sumimo, da je prišlo do porušenja naravnega ravnovesja.

Kako delujejo probiotiki?

Probiotiki imajo dvojno delovanje: posredno in neposredno. Delujejo namreč (kot zdravilo) neposredno po zaužitju. Delujejo pa tudi posredno, saj imajo dolgoročen vpliv na izboljšanje črevesne flore, ki traja več mesecev. Njihov pozitiven vpliv na črevesno floro se odraža tudi v dobrem splošnem zdravju in počutju, tako pri odraslih kot tudi pri otrocih.

Probiotiki so sestavljenih iz več različnih bakterijskih sevov, vsak izmed njih pa ima specifične lastnosti in delovanje:

 • Nekateri bakterijski sevi pomagajo pri prebavi.
 • Drugi bakterijski sevi zdravijo črevesno sluznico (npr. pri sindromu prepustnega črevesja) in s tem preprečujejo, da bi škodljive bakterije, povzročitelji bolezni (patogeni) in strupi prodrli skozi črevesno sluznico in pristali v krvnem obtoku, se od tam razširili po vsem telesu in povzročili poškodbe ter kronične bolezni. Pri obstoječih kroničnih obolenjih, vključno z alergijami, pomagajo probiotični sevi pri blaženju ali celo zdravljenju bolezni.
 • Spet drugi probiotični bakterijski sevi spodbujajo in krepijo delovanje imunskega sistema s sprožanjem različnih imunskih procesov znotraj in zunaj črevesja.
 • Nekateri probiotiki spodbujajo črevesno peristaltiko (gibanje v črevesju) in s tem prebavo ter izločanje.
 • Obstajajo tudi bakterijski sevi s protivnetnimi lastnostmi, katerih delovanje sega celo izven črevesja.

Kaj uniči črevesno floro pri otrocih?

Vzrokov za uničenje koristnih črevesnih bakterij je veliko – že pri otrocih. Med najbolj pomembne dejavnike spadajo:

 • Otroci, ki so bili rojeni s carskim rezom, nimajo tako raznolikih črevesnih bakterijskih sevov kot otroci, ki so rojeni po naravni poti (vaginalni porod).
 • Otroci, ki niso bili dojeni, imajo prav tako drugačno črevesno floro od tistih, ki so bili dojeni.
 • Črevesna flora se »podeduje«. Če imajo starši in sorojenci porušeno črevesno floro, potem bo tudi otrok težko razvil zdravo črevesno floro, saj avtomatsko prevzame uničeno.
 • Jemanje antibiotikov močno vpliva na črevesno floro, saj antibiotiki ubijejo tako škodljive kot tudi koristne bakterije v črevesju.
 • Nepravilna prehrana (preveč sladkorja – tudi iz sadja, veliko izdelkov iz bele moke, nezdrave (nasičene) maščobe, premalo balastnih snovi, premalo zelenjave) uniči črevesno floro in istočasno vodi v razvoj škodljivih bakterij in naselitev glivic.
 • Tudi bakterijske infekcije lahko vodijo v porušenje ravnotežja v črevesju.

Vpliv porušene črevesne flore na zdravje

Porušena črevesna lahko kratkoročno ali dolgoročno vpliva na zdravje in povzroči številne zdravstvene težave. Nekatere smo že omenili: poleg funkcionalnih prebavnih motenj in vnetnih bolezni črevesja tudi celiakijo, avtoimune bolezni, alergije ter celo sladkorno bolezen, avtizem in depresije kot bolezni, ki so povezane z neravnovesjem v črevesju.

Prav zato ne preseneča, da se probiotiki uporabljajo za zdravljenje širokega spektra bolezni, tako pri odraslih kot tudi otrocih.

Probiotiki za otroke gradijo črevesno floro – prednosti za zdravje

Probiotiki igrajo pomembno vlogo v vseh življenjskih obdobjih, tudi v zgodnjem otroštvu. Študije so pokazale, da probiotiki znatno pomagajo pri želodčno-črevesnih okužbah, kolikah, ekcemih, driski in nekrotizirajočem enterokolitisu (vnetni nekrozi črevesja). Z jemanjem probiotikov lahko te težave odpravimo ali vsaj omilimo.

Delovanje probiotikov proti kolikam pri dojenčkih

Kolike prizadenejo približno 30% vseh dojenčkov, staršem pa povzročajo veliko stresa. Neutolažljivo kričanje zaradi kolik je v prvih treh mesecih dojenčkovega življenja najpogostejši razlog za obisk zdravnika.

Uradna medicina za zdaj ne pozna konkretnega vzroka za nastanek kolik niti učinkovitega zdravila proti njim. Obstoječa zdravila niso najbolj priporočljiva – ne samo, da so velikokrat neučinkovita, pogosto tudi vsebujejo alkohol, arome in sladila, torej substance, ki jih dojenček zagotovo ne sme prejemati.

Tako ne ostane zdravnikom kaj drugega, kot da utrujenim staršem ponudijo običajne nasvete: nakup dude z majhno luknjo, ki preprečuje pretirano požiranje zraka, podiranje kupčkov, nošenje otroka v položaju za kolike (s trebuščkom navzdol, glava počiva na dlaneh, z drugo roko masiramo po hrbtu), dajanje komarčkovega ali janeževega čaja, masiranje trebuščka in polaganje na tople blazine s polnilom iz pirinih luščin. Ampak otrok vseeno kriči vedno bolj …

Raziskave so pokazale, da ima preskromno število koristnih črevesnih bakterij pomemben vpliv na nastanek kolik. Raziskave blata so pokazale, da imajo otroci s kolikami manjše število laktobacilov (npr. L. acidophilus) kot otroci, ki tovrstnih težav nimajo.

Dojenje ne zagotavlja, da bo otrok imel zdravo črevesno floro, saj tudi materino mleko ne vsebuje več prvotne raznolikosti probiotičnih bakterij. Zelo koristna bakterija Lactobacillus reuteri je tako vse manj pogosta v mleku sodobnih žensk. Prav zato so probiotiki, ki vsebujejo laktobacile (L. reuteri in L. acidophilus), izrednega pomena. Z njihovo pomočjo je mogoče ponovno vzpostaviti ravnovesje v črevesju otroka ter zgraditi močno in zdravo črevesno floro.

Leta 2007 je bila izvedena študija, ki je raziskovala vpliv probiotikov in simetikona (zdravila proti napihovanju, ki se predpisuje tudi odraslim) na lajšanje kolik pri dojenčkih. Pri uporabi probiotikov so otroci namesto 3 ur kričali zgolj še 1 uro na dan, pri uporabi simetikona pa še vedno približno 2 uri in pol. Poleg tega so probiotiki delovali pri 95% majhnih pacientov, simetikon pa zgolj pri 7%.

Pri zdravljenju kolik pri dojenčkih se odsvetuje uživanje izdelkov iz kravjega mleka. Pri dojenčkih s kolikami se nemalokrat pojavi tudi driska, še posebej, če morajo jemati antibiotike. Tudi v tem primeru se priporoča jemanje probiotikov.

Probiotiki za otroke proti driski

Med jemanjem antibiotikov se pri otrocih velikokrat pojavi akutna driska. Raziskave so pokazale, da jemanje kefirja ne olajša težav (čeprav se ta mlečni izdelek prišteva med probiotike), probiotiki v izčiščeni obliki pa so se izkazali za koristne, saj so trajanje driske skrajšali za en dan, ne da bi se pri tem pokazali stranski učinki. Starejša študija iz leta 1994 je pokazala, da probiotiki zmanjšujejo možnost, da bi otroci oboleli za rotavirusom, ki vodi k pojavu driske.

Probiotiki za dober razvoj otroka

Črevesna flora ima vpliva tako na imunski, hormonski kot tudi živčni sistem, zato igra izredno pomembno vlogo pri razvoju otroka. Okrnjena črevesna flora v otroštvu ima lahko zdravstvene posledice na telesni in nevrokognitivni ravni (avtizem, shizofrenija …) pozneje v življenju.

Probiotiki za otroke zmanjšajo stranske učinke antibiotikov

Antibiotiki s svojim delovanjem oslabijo črevesno floro, zato se lahko naselijo škodljivi klostridiji, torej bakterije, ki povzročajo drisko. Pacienti, ki jemljejo probiotike, imajo v blatu sicer prisotne klostridije, vendar ne kažejo noben simptomov (npr. driske). Takšen učinek probiotikov so zaznali kar v 64% primerov. Tudi drugi stranski učinki antibiotikov so se pojavili veliko redkeje.

Probiotiki zmanjšajo verjetnost za nastanek alergij in atopijskega dermatitisa pri otrocih

Študije kažejo, da lahko jemanje probiotikov v času nosečnosti in v prvih šestih mesecih življenja znatno vpliva na razvoj alergij v prihodnosti (tudi pri otrocih, ki so bili rojeni s carskim rezom).

Verjetnost za nastanek atopijskega dermatitisa se je zmanjšala za polovico. Jemanje probiotikov poveča nastajanje kratkoverižnih maščobnih kislin, ki služijo celicam črevesne sluznice kot vir energije in jih na ta način ščitijo. To preprečuje vdor alergenov v krvni obtok (sindrom prepustnega črevesja), ki bi povzročil alergijski odziv.

Idealna preventiva: izgradnja ustrezne črevesne flore že v otroštvu

Probiotike je torej najbolje uporabiti preventivno – preden se bolezen pojavi. To je še posebej pomembno pri otrocih, ki niso dojeni, ki so bili rojeni s carskim rezom in pri otrocih, ki jemljejo antibiotike. Pri njih je črevesna flora najbolj uničena, zato so bolj izpostavljeni nastanku bolezni. Poleg jemanja probiotikov je izrednega pomena tudi primerna vsakdanja prehrana in zdrav življenjski stil, ki podpirata delovanje probiotikov. Poskrbimo, da dobijo otroci zdravo prehrano in po potrebi tudi ustrezne probiotike.

Ker otroci neradi jedo kapsule, se probiotiki za otroke običajno dobijo v obliki praška. Pri nakupu bodimo pozorni na navedbo števila živih bakterijskih sevov do konca roka uporabe, saj sicer ni jasno, koliko bakterij je še ostalo v izdelku. Poleg probiotičnega praška so priložene merilne žličke. Sledimo navodilom na izdelku. Prašek vedno vmešamo v mrzlo ali mlačno tekočino (nikoli vročo). Če otrok jemlje antibiotike, potem naredimo vsaj 2 uri premora med jemanjem antibiotika in probiotika.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Alergija na mleko
  Prehrana / 09. 11. 2017

  Alergija na kravje mleko je vedno alergija na mlečne beljakovine (oziroma proteine kot so kazein, laktalbumin, laktalglobulin). Obstaja tudi preočutljivost na mlečni sladkor (na primer preobčutljivost na laktozo), vendar gre v tem primeru za pomanjkanje fermenta v telesu in ne za alergijo. Preobčutljivosti na mlečno maščobo ne poznamo, zato lahko ljudje z alergijo na kravje mleko uživajo surovo maslo.

  PREBERITE VEČ
 • 7 nasvetov za krepitev imunskega sistema pri otrocih
  Znanje / 29. 10. 2017

  Veliko nasvetov lahko preberemo, kaj vse pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Otroci so še posebej občutljiva skupina, saj so pozimi velikokrat bolni. Prehitro jim damo antibiotike, premalo pazimo na njihovo prehrano (tudi v vrtcih in šolah), premalo smo vztrajni in dosledni pri zdravih življenjskih navadah.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.