Alergija na mleko

Prehrana | 09. 11. 2017

Alergija na kravje mleko je vedno alergija na mlečne beljakovine (oziroma proteine kot so kazein, laktalbumin, laktalglobulin). Obstaja tudi preočutljivost na mlečni sladkor (na primer preobčutljivost na laktozo), vendar gre v tem primeru za pomanjkanje fermenta v telesu in ne za alergijo. Preobčutljivosti na mlečno maščobo ne poznamo, zato lahko ljudje z alergijo na kravje mleko uživajo surovo maslo.

Ste vedeli, da lahko pri alergiji na kravje mleko uživate surovo maslo? Česa ne smete uživati? Kako nadomestiti kravje mleko?

Alergikom na mleko odsvetujemo

  • Kravje mleko in mlečni izdelki iz kravjega mleka:
  • Mleko iz trgovine: surovo mleko, pasterizirano mleko, termično obdelano mleko, sterilizirano mleko.
  • Izdelki iz kislega mleka: jogurt, kefir, kislo mleko, kisla smetana.
  • Smetana: sladka smetana.
  • Kondenzirano mleko (mleko v prahu).
  • Sir: sveži sir (skuta, skutini namazi, skuta), delikatesni sir (Gauda, Edamec …), sir s plemenito plesnijo (sir z modro plesnijo), mehki sir (Brie, Camembert, sir z belo plesnijo …), topljeni sir.

Živila, ki vedno vsebujejo mlečne beljakovine:

  • Kravje mleko: surovo, kuhano ali pasterizirano
  • koncentrirano mleko v prahu (mleko v prahu z manj maščobe je zelo poceni in zato tudi priljubljena sestavina oz. dodatek za različne gotove jedi kot so salame, paštete, hrenovke, jedi v konzervah).
  • vsa otroška hrana, ki je narejena na mlečni osnovi (tudi kot „adaptirana“ ali „delno adaptirana“ hrana, kot npr. Aptamil, Pre-Aptamil, Milumil, Humana, itd.) in t.i. “zdravilna hrana” (HN-25, Humana-zdravilna hrana, itd.) vsebuje mleko v prahu z manj maščobami.
  • Izdelki iz mlekarn: jogurt, kefir, kislo mleko, sadni jogurti in drugi podobni izdelki (na primer Fruchtzwerge, Obstgarten …), vse vrste sira, tudi trdi sir in parmezan (pazljivo z gratiniranimi jedmi!).
  • Kravje mleko pa je lahko tudi v ovčjem ali kozjem siru, skuti ali jogurtu. Skoraj vedno je kravje mleko dodano grškemu siru feta, razen, če ni na embalaži posebej označeno, da je narejen iz čistega ovčjega mleka.
  • Kruh in drobno pecivo za katere je že vnaprej znano, da vsebujejo mleko (mlečni kruh, pletena štruca, krompirjev kruh, itd.), pakirano drobno pecivo.
  • Cmoki: kruhovi ali krompirjevi, tudi zamrznjeni.
  • Slaščice: torte, pogače, zavitki, keksi, ponavadi tudi bomboni.
  • Sladoledi vseh vrst.
  • Čokolada v vseh oblikah, tudi v priljubljenih čokoladicah (kot na primer v Bounty, Mars, Milkyway, Kindermilchschnitte).
  • Živila, ki lahko vsebujejo mlečne beljakovine:
  • Surovo maslo vsebuje samo mlečne maščobe in ga alergiki praviloma dobro prenašajo.
  • Margarina je umetni izdelek in ni tako “zdrava” kot to propagirajo v reklamnih spotih. Vsebuje relativno veliko količino mlečnih beljakovin. Le redke margarine lahko štejemo k izjemam, zato se jih raje izogibajte.
  • Siri, ki “ne vsebujejo kravjega mleka”: skoraj vsi kozji in ovčji siri, ki jih ponujajo prodajalne, trgovine in supermarketi, vsebujejo do ene tretjine kravjega mleka (prodajalke ponavadi s tem niso seznanjene). Zato je varneje, če take vrste sirov kupite pri proizvajalcu (kmetu, na tržnici).
  • Testenine velikokrat vsebujejo mleko, kar pa skoraj nikoli ni navedeno v sestavinah izdelka.
  • Kruh in drobno pecivo: kruh ima poseben pomen med živili in velikokrat smo lahko skeptični zaradi njegove sestave. Vzrok za to so različne snovi, ki jih v pekarnah uporabljajo za vzhajanje testa, ker le te pogosto izdelujejo na mlečni osnovi. V sestavinah ni navedeno, da kruh vsebuje mleko, zato tudi pek oz. prodajalec nista s tem seznanjena.
  • Izdelki iz žitnih kosmičev: posebej v otroški hrani (npr. Milupa) se pogosto uporabljajo žitni izdelki (riževi kosmiči, ovsena kaša, Miluvit), pa tudi drugi izdelki kot npr. “otroški gris”, ki so namenjeni za mešanje z mlekom. Ti izdelki vsebujejo mlečne beljakovine v sledovih, čeprav to v sestavi ni navedeno! Zato je priporočljivo, da pri otrocih z alergijo na kravje mleko uporabljate navadne ovsene kosmiče, riž, gris, itd. in se izogibate tej industrijsko pripravljeni otroški hrani.
  • Juhe in jušni koncentrati: pri jušnih koncentratih (Začinka, Vegeta, Knorr, Maggi) se skoraj vedno izkaže, da niso primerne za alergike.
  • Kislo zelje: je potrebno vedno testirati, ker se včasih pri kisanju uporabi tudi sirotka.
  • Mesni izdelki: salame, hrenovke, paštete

S čim lahko nadomestimo kravje mleko?

  • Kozje mleko: skoraj vsi alergiki dobro prenašajo in ga lahko uporabljajo kot nadomestilo za kravje mleko.
  • Ovčjega mleka ne moremo povsod dobiti, a je prav tako primerno kot nadomestilo za kravje mleko.
  • Sojino mleko vsebuje kakovostne rastlinske beljakovine in se uporablja predvsem kot hrana za dojenčke (Milupa-Somm, Bebenago, Lactopriv). Izdelke iz soje lahko kupite v različnih prodajalnah (dm, Müller, Kalček), vendar jim pogosto primešajo kravje mleko, zato pozorno preberite etikete na embalaži!
  • Ovseno ali ječmenovo mleko je čisto mleko iz žita in ima zelo nevtralni okus. Veliko ljudi ga posebej rado uporablja.
  • Riževo mleko je odlično nadomestilo za kravje mleko, saj je rastlinskega izvora in ima nevtralen okus.
  • »Hipoalergična hrana za dojenčke« (Pregomin, Beba-HA, Aptamil-HA) je razmeroma draga in jo je potrebno za vsakega dojenčka posebej testirati z bioresonančno terapijo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Kaj jesti poleti, da bomo zdravi jeseni
    Prehrana / 25. 07. 2024

    Končno smo na dopustu, stres iz službe je pozabljen in zdi se, da prav nič ne more zmotiti počitniške idile. A ravno v poletnih mesecih in na potovanjih se rado zgodi, da nam je slabo, bruhamo, dobimo drisko, vrtoglavico in glavobol. Ali je res za to kriva napačna prehrana, ki ni v skladu z letnim časom?

    PREBERITE VEČ
  • Alergija na pšenico
    Prehrana / 09. 11. 2017

    Obstajajo izdelki, za katere vemo, da vsebujejo pšenico, obstaja pa tudi veliko takih, v katerih je pšenica skrita. Zato velja: če izdelki niso izrecno deklarirani kot izdelki, ki ne vsebujejo pšenice, lahko izhajate iz tega, da jo vsebujejo. Če torej niste prepričani, da je izdelek za vas primeren, ga ne pojejte (to še posebej velja za prehranjevanje v menzah in restavracijah, pa tudi pri prijateljih in sorodnikih).

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.