Čiščenje jeter – brez krtače

Razstrupljanje | 20. 03. 2024

Jetra so, poleg črevesja, najpomembnejši organ za razstrupljanje telesa. Črevesje s svojo površino 350 kvadratnih metrov je večji in vplivnejši organ, vendar morajo jetra prečistiti močnejše strupe. Jetra ne bolijo, ker nimajo živčnih končičev, zato velikokrat prepozno ugotovimo, da so bolna.

Jetra si lahko predstavljamo kot filter v akvariju. Če ne deluje pravilno, postane voda motna, umazana in brez kisika, zato ribe v akvariju umrejo. Zdravje našega telesa je zelo odvisno od zdravih jeter, ker filtrirajo kri. V jetrih, poleg čiščenja, nastajajo in se skladiščijo številne življenjsko pomembne snovi (na primer beljakovine in sladkorji). Te snovi telo po potrebi uporabi in porabi za delovanje. Zaradi današnje prehrane, ki je zelo obremenjena z različnimi snovmi, in slabih življenjskih navad (nikotin, alkohol, droge, sladkor) so jetra zelo obremenjena in najkasneje po 35. letu slabo delujejo. Najpogostejši znaki za slabo delujoča jetra so utrujenost, depresija, hormonske motnje, akne, glavobol, nespečnost, vzkipljivost. Čiščenje jeter je obvezno tudi za vse, ki imajo preveč glivic kandida, povišan holesterol in močne vetrove. Postopek čiščenja jeter ni zahteven, vsaj mi tako mislimo. Pa vendar bi radi nekateri pri čiščenju ubirali bližnjice. Ne vzamejo dovolj grenke soli, ne uporabijo dovolj olja in se ne držijo navodil glede prehrane pred začetkom čiščenja. Na kaj moramo pri čiščenju jeter res paziti:
 1. Vsaj en dan pred čiščenjem jeter ne jemo hrane, ki vsebuje maščobe in živalske beljakovine. Čiščenje bo še učinkovitejše, če se takšni hrani izogibamo dva dni. Ne pijemo kave, alkohola in pijač s sladkorjem.
 2. Upoštevamo navodila glede doziranja grenke soli in olja. Pomembno je tudi, kdaj vzamemo pripravke.
 3. Ne glede na to, kaj se bo z našim črevesjem dogajalo ponoči, moramo zjutraj (po 6. uri) obvezno še enkrat na veliko potrebo. Če nimamo impulza, vzamemo grenko sol, kot piše v navodilih.
 4. Količina peska, kamenčkov in plavajočih barvastih delčkov ni merilo za uspešnost čiščenja.
 5. Vedno naredimo najmanj dve čiščenji jeter, vendar naj bo med njima najmanj 14 dni razmika. Ženske naj čiščenje jeter naredijo v času med ovulacijo in menstruacijo.
Če želite živeti dinamično in zdravo, morate skrbeti za svoja jetra. Navodila za čiščenje jeter lahko najdete v članku Čiščenje jeter – najučinkovitejše spomladi. Ne pozabite na preventivo – kakšna hrana je dobra za jetra, pišemo v drugem prispevku.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ
 • Kombinirano čiščenje jeter in črevesja
  Razstrupljanje / 25. 11. 2017

  Radi bi se dobro počutili. Želimo si urejeno prebavo, brez napihovanja in zaprtja, sanjarimo o čisti koži, kronične težave naj čim prej izginejo. Predvsem pa si želimo veliko energije in manj utrujenosti. Za vse to potrebujemo zdravo črevo in dobro delujoča jetra. Če sta zdrava ta dva organa, bomo uresničili večino svojih zdravstvenih »želja«.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.