Kombinirano čiščenje jeter in črevesja

Razstrupljanje | 25. 11. 2017

Radi bi se dobro počutili. Želimo si urejeno prebavo, brez napihovanja in zaprtja, sanjarimo o čisti koži, kronične težave naj čim prej izginejo. Predvsem pa si želimo veliko energije in manj utrujenosti. Za vse to potrebujemo zdravo črevo in dobro delujoča jetra. Če sta zdrava ta dva organa, bomo uresničili večino svojih zdravstvenih »želja«.

Zakaj potrebujemo zdrava jetra

Kri je dovzetna za vse vrste problemov. V njej se lahko dvigne nivo holesterola in trigliceridov, da o sladkorju niti ne govorimo. V krvi lahko plavajo strupene snovi in bakterije. Včasih postane pregosta, zato tvori strdke, ki ustavijo njen pretok. Takšna situacija predstavlja smrtno nevarnost. Stare krvne celice morajo biti izločene iz krvi, da ta ostane mlada in sveža. Zgodi se, da v določenem trenutku potrebujemo večjo količino krvi (npr. ob poškodbi) in v takšnih primerih moramo imeti skladišče krvi, ki je zmožno v trenutku v obtok poslati dodatno količino krvi.

Vse to organizirajo jetra. Če skrbimo zanje, se nam za zdravje krvi ni potrebno pretirano bati. Jetra skrbijo za svežo, zdravo in ravno prav gosto kri. Skrbijo za ustrezno raven krvnih maščob in sladkorja, poleg tega pa služijo kot skladišče krvi v primeru povečanih potreb.

Zdrava jetra – zdrava kri – zdrav človek

Zdrava kri nas varuje pred srčnim napadom in rakom, posredno pa skrbi tudi za zdravje ledvic: manj kot je kri zakisana (ima pravilno pH vrednost), manj so obremenjene ledvice.

Od zdravja krvi je odvisno tudi zdravje trebušne slinavke. Če so jetra utrujena, ne morejo razstrupljati telesa, zaradi česar se poveča količina prostih radikalov v trebušni slinavki. Ti povzročijo veliko škodo v celicah. Trebušna slinavka se vname, kar v nekaterih primerih vodi v razvoj sladkorne bolezni.

Jetra zato vplivajo na celotno telo. Bolj kot so jetra bolna, bolj je bolan človek – in obratno. Predpogoj za normalno delovanje jeter je zdravo črevo. Krvni obtok namreč iz črevesja vodi neposredno v jetra. Več škodljivih snovi, strupov, bakterij in nepopolno prebavljenih delcev hrane iz črevesja pomeni večjo obremenitev jeter.

Najboljša kombinacija: čiščenje jeter IN črevesja

Če poskrbimo, da je črevesje čisto in zdravo, bodo jetra znatno razbremenjena. V njih bodo preko krvi pripotovale le hranilne snovi in drugi življenjsko pomembni delci ter le malo ali celo nič strupov in drugih škodljivih snovi, za odpravo katerih bi morala poskrbeti jetra.

Vsako čiščenje jeter naj poteka sočasno s čiščenjem črevesja. Čiščenje črevesja se ne priporoča samo zato, ker razbremenjuje jetra, temveč ima tudi druge pozitivne učinke na splošno zdravje:

 • Odpravlja prebavne težave.
 • Absorpcija hranilnih snovi se bistveno poveča, pomanjkanje hranilnih snovi je manj verjetno.
 • Črevesna flora se uravnovesi. Že samo to ima ogromen učinek na splošno zdravje. O pomenu zdrave črevesne flore smo pri Aviti že pisali.
 • Imunski sistem se okrepi, saj se v črevesju nahaja kar 80% imunskih celic.
 • Črevesna sluznica se okrepi. V primeru, da je bila poškodovana (sindrom prepustnega črevesja), se lahko ponovno obnovi.
 • Ne pozabimo, poškodovana črevesna sluznica je povod za nastanek mnogih alergij in avtoimunskih bolezni.

Kako se lotimo čiščenja črevesja in jeter?

Najkrajši čas za kombinirano čiščenje jeter in črevesja je 4 tedne, lahko ga podaljšamo na 8 do 10 tednov. Med tem časom:

 • ne pijemo alkohola;
 • ne uživamo sladkorja;
 • vsak dan (poleg čaja) spijemo še 1 do 2 litra čiste vode (količina se določi glede na telesno težo);
 • pazimo na kakovost živil, ki jih uporabimo za obroke (naj bodo čim bolj naravno pridelana)
 • smo najmanj 3 x 30 minut na teden aktivni, čez vikend pojdimo na pohod ali kolesarsko turo (1 do 3 ure);
 • hodimo spat najkasneje ob 22.30.

Če jemljemo kakršnekoli zdravila (ščitnični hormoni, kontracepcijske tabletke …), potem napitek iz lanenih semen in zeolita popijemo z razmikom 3 ure, sicer delovanje zdravil ne bo optimalno. Naloga tega napitka je razstrupljanje telesa in zdravila so telesu tuje snovi, ki se pri razstrupljanju prav tako odstranijo.

 

Čas  1. – 4. TEDEN
Takoj, ko se zbudimo Dan pričnemo z velikim kozarcem mlačne ali tople vode

ali skodelico čaja za jetra

30 minut pred zajtrkom  Privoščimo si napitek iz ½ čajne žličke lanenih semen,

2,5 g zeolita (ena zravnana čajna žlička) in 200-300 ml vode.

Po zaužitju tega napitka popijemo še 2 dl vode.

Tik pred zajtrkom  Na jezik kanemo nekaj kapljic grenčice
Zajtrk  Pozajtrkujemo in pojemo probiotik (1 kapsula). Pri ali po

zajtrku vzamemo še 1 – 2 kapsuli kurkumina.

Dopoldne  Popijemo skodelico čaja za jetra in tekom dopoldneva

približno 1 liter vode.

Tik pred kosilom

Zaužijemo grenčico pred kosilom.

Malica ali opoldansko kosilo

 Pojemo kosilo, na koncu pa encime (1 -2 kapsuli)
Popoldne  Tekom popoldneva popijemo približno 1 liter vode.
Popoldanska malica  Popijemo drugo porcijo napitka (lanena semena in zeolit),

za njim pa velik kozarec vode. Alternativa: zelenjavni sok,

ki mu dodamo indijski trpotec (četrt čajne žličke).

Tik pred večerjo Vzamemo grenčico (nekaj kapljic, direktno na jezik).
Večerja

Povečerjamo in po obroku vzamemo kurkumin

(1 -2 kapsuli).

20.00 Popijemo skodelico jetrnega čaja. Lahko si naredimo

vlažno-toplo oblogo za jetra.

22.30  Najkasneje ob tej uri gremo spati. Naš organizem potrebuje

veliko moči in energije, zato brez zadostne količine spanca

ne gre. Le tako lahko uspešno opravimo čiščenje

jeter in črevesja.

Za proces čiščenja potrebujemo naslednja živila oz. prehranska dopolnila:

Zeolit: Ta mineral v prahu je pravi mojster razstrupljanja. Nase posrka strupe in poskrbi, da se izločijo skozi črevo – na stranišču. Govorimo o strupih, kot so težke kovine, kisline, bakterije, glivice in presnovni ostanki. Zeolit skrbi, da je črevesna flora ugodna za koristne črevesne bakterije in neprijazna do škodljivih.

Mleta lanena semena: Lanena semena ob prisotnosti vode tvorijo sluz, ki varuje črevesno sluznico, da si ta lahko opomore. Drobci mletih semen delujejo kot nežna krtača za črevesje, saj s sten podrgnejo prebavne ostanke, ki zamažejo črevo.

Probiotiki: Pod izrazom probiotiki se skrivajo različne bakterije, ki so koristne za človeški organizem. Ene najbolj poznanih so laktobakterije in bifidobakterije iz skupine mlečnokislinskih bakterij. Zdrava črevesna flora je predpogoj za zdravo črevo. Koristne bakterije zaščitijo črevesno sluznico in preprečujejo naselitev škodljivim bakterijam. Črevesje ostane čisto in zdravo, kar močno razbremeni jetra. Probiotiki poleg tega poskrbijo, da proces razstrupljanja steče že pred prihodom snovi v jetra. Nekoliko manj znano je, da probiotiki zdravijo celo zamaščenost jeter.

Grenčice: Grenčice so skoraj čudežno in vsestransko zdravilo. Delujejo na več nivojih: spodbujajo izločanje encimov in žolča, izboljšujejo prebavo, aktivirajo presnovne procese, pospešujejo nastajanje telesu lastnih baz in krotijo željo po sladki hrani, kar je že samo po sebi pravi blagoslov.

Zeliščni čaj za jetra: Čaj iz navadnega rmana, regrata, poprove mete, sladkega korena in janeža deluje blagodejno na jetrno presnovo. Ta zelišča spodbujajo izločanje žolča, varujejo jetrne celice, spodbujajo prebavo in zavirajo vnetja.

Kurkumin: Kurkumin je aktivna snov v kurkumi. Kurkuma ni samo zelo poznana začimba rumeno-oranžne barve, temveč je tudi dobro poznano zdravilo za jetra. Deluje antioksidativno in varuje jetra pred škodo, ki bi jo povzročili strupi. Pomirjujoče deluje na jetra, žolčevode in žolčnik. Delovanje lahko še dodatno okrepimo, če kurkumin uživamo v kombinaciji s črnim poprom, ki vsebuje snov piperin.

Encimi: Encime najdemo v vseh naših celicah. Prebavni encimi so odgovorni za hitro predelavo in razgradnjo hrane, ki jo zaužijemo. Encimi hrano razgradijo na posamezne sestavine, ki jih celice lahko absorbirajo in uporabijo. Brez encimov bi celice umrle od lakote, ne glede na to, koliko hrane bi zaužili, saj bi bila presnova onemogočena, hranila pa bi do celic prispela prepozno oziroma sploh ne.
Encimi nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem, v telo pa jih vnesemo tudi z uživanjem surove hrane ali s prehranskimi dopolnili. Nujno je, da encime v telo vnesemo tudi »od zunaj« in tako razbremenimo žleze z notranjim izločanjem. https://www.avita.si/bolezni/encimi-nepogresljivi-pomocniki-pri-presnovi

Priporočena prehrana pri čiščenju jeter in črevesja

Ves trud bo seveda šel v nič, če med čiščenjem ne bomo pazili na prehrano. Kako naj se jetra sicer regenerirajo, če jih vseskozi obremenjujemo s strupi? Poleg tega obstaja veliko živil, ki nam lahko pomagajo pri razstrupljanju jeter in črevesja – ingver, česen, gorčica, itd.

Spremljevalni ukrepi za še boljši učinek terapije

Sledeče dejavnosti še dodatno pripomorejo k učinkovanju terapije za čiščenje črevesja in jeter:

Gibanje: Če se ne ukvarjamo z nobenim športom, je zaželeno, da dnevno vsaj pol ure hodimo. Pri tem je dobro, če je intenziteta hoje takšna, da se zadihamo.

Sveže iztisnjeni zelenjavni sokovi in bazični napitki: Napitki iz pšenične trave, kopriv, regrata, peteršilja in druge zelenjave delujejo zelo očiščevalno. Dobiti jih je mogoče v obliki praškov in napitkov, vendar se v sezoni priporoča uživanje sokov iz svežih rastlin, ki imajo več vitaminov.

Masaža: Suha masaža s krtačo spodbuja pretok limfe, ki iz telesa odnaša strupene snovi. Masaža trebuha spodbuja peristaltiko črevesja in pomaga pri odstranjevanju naloženih ostankov. Masiramo okoli popka približno 10 – 15 minut. Najboljši čas za tovrstno masažo je zjutraj, ko še ležimo v postelji.

Opozorila in omejitve

Intenzivno čiščenje se v času nosečnosti in dojenja ne priporoča, zato kombinirano čiščenje jeter in črevesja odsvetujemo.

Kdor čiščenja še nikoli ni opravljal in se je do zdaj nezdravo prehranjeval, naj s kuro začne previdno in počasi, sicer je lahko čiščenje preveč intenzivno za telo. Če s čiščenjem črevesja in jeter šele začenjamo, je dobro, da najprej nekaj tednov uživamo bazično prehrano, ki ne zakisa. Nato pričnemo z jemanjem zeolita in probiotikov. Po enem tednu začnemo z uživanjem bazičnega čaja in tako dalje, dokler ne vključimo vseh elementov kure. Prehranska dopolnila lahko vključujemo počasneje ali hitreje, pomembno je le, da opazujemo signale telesa.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Encimi – nepogrešljivi pomočniki pri presnovi
  Prehrana / 31. 10. 2022

  Brez encimov bi bile življenjsko pomembne snovi za naše celice nedosegljive. Celice bi umrle in z njimi tudi mi, zato so encimi življenjsko pomembni. Pomanjkanje prebavnih encimov lahko pripelje do tega, da smo ob polnem krožniku hrane podhranjeni in zastrupljeni. Preberite, kako ugotovimo, ali nam jih primanjkuje in kako lahko poskrbimo, da jih bomo imeli dovolj.

  PREBERITE VEČ
 • Grenka in Glauberjeva sol kot naravni odvajali
  Bolezni / 04. 05. 2022

  Grenka in Glauberjeva sol sta vsestransko uporabni spojini. Njune razstrupljevalne in odvajalne učinke lahko s pridom izkoristimo pri temeljitem praznjenju in čiščenju črevesja. Nepravilna uporaba omenjenih soli lahko povzroči nezaželene stranske učinke, zato se moramo pred uporabo seznaniti z osnovnimi nasveti za pravilno in varno rabo.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.