Brez antioksidantov ni dobre spolnosti

Prehrana | 10. 12. 2017

Antioksidanti so snovi, ki nas ščitijo pred oksidacijo oziroma jo upočasnijo. Predstavljajte si kovino, ki brez zaščite na zraku oksidira in na njej se pojavi rja. Podobno je pri izgorevanju premoga, lesa ali bencina. Oksidacija je danes splošen izraz za kemično reakcijo z oddajanjem elektronov, tudi če kisik ni prisoten (kot pri rjavenju).

Že dolgo vemo, da so antioksidanti zelo pomembni za človeško telo, saj nas ščitijo pred boleznimi in staranjem. “Spremljevalci” oksidacije so prosti radikali. Ker so kemično zelo nestabilni, iščejo partnerske povezave z drugimi molekulami. Pri takšnih oksidativnih reakcijah, ki nastanejo, se poškodujejo celične membrane, življenjsko pomembni lipidi in proteini, celo DNK. Iz teh poškodb se sčasoma razvijejo degenerativne bolezni, rak, srčno-žilne bolezni, Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.

Prosti radikali niso samo slabi, branijo nas, na primer, pred bakterijami in virusi. Težave nastanejo, ko jih je preveč. Poleg nepravilne prehrane nastanejo zaradi UV žarkov, ozona, cigaretnega dima, težkih kovin.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima 40 % moških zmanjšano število spermijev in zato težave s plodnostjo. Na srečo nastanejo vsake tri mesece novi spermiji, zato lahko s pomočjo antioksidantov bistveno izboljšamo število in gibljivost spermijev.

Nizek moški libido je vedno večji problem. O njem se ne pritožujejo le ženske srednjih let, ampak vedno bolj tudi mlada dekleta. Na forumih in v posvetovalnicah lahko zaskrbljajoče pogosto preberemo, da “Moj partner si ne želi seksa – kaj naj naredim, star je komaj 27 let”. Mladi moški bi morali prekipevati od potentnosti in seksualne želje, ne pa da se njihove partnerice pritožujejo.

Poleg hormonskih motilcev (tvori se premalo testosteronov oziroma preveč estrogenov) in težkih kovin, je lahko vzrok za nizek libido tudi pomanjkanje antioksidantov. Govorimo o telesnih vzrokih. Stres na delovnem mestu ali psihični zadržki (zaradi vere ali vzgoje) so tudi lahko pomemben dejavnik, predvsem pri erekcijskih motnjah.

Kratka, a pomembna navodila za boljšo spolnost:

 • Najboljši so antioksidanti iz hrane. Jesti moramo raznoliko in sezonsko hrano; pomagamo si z barvami in jemo po principu semaforja (rdečo, rumeno, zeleno).
 • Piti moramo veliko vode in uživati dovolj nenasičenih maščobnih kislin (nahajajo se v oljih in ribah).
 • Spati moramo najmanj 7 ur, se redno ukvarjati s športom, vendar ne pretiravati.
 • Preveč kave in alkohola škoduje tako spermijem, kot libidu.
 • Mobitel in podobne komunikacijske naprave nimajo kaj iskati v vaših hlačah, tudi prenosnika ne polagajte v naročje.
 • Veliko antioksidantov vsebujejo tudi oreški (najboljši so orehi), polnozrnati izdelki in sadje. Izogibajte se soji, ker vzpodbuja nastajanje estrogenov.

Antioksidanti bolje delujejo sinergetsko: več skupaj jih je učinkovitejših od posameznega, zato so antioksidanti iz živil najboljši. Kadar pa smo zelo pod stresom in v časovni stiski, si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili. Iz Avite vam priporočamo kapljice Granaimun, ki vsebujejo antioksidante iz granatnega jabolka, cink in selen. Kapljice so zelo priročne za doziranje, zato ne bo izgovora, da jih ne bi jemali tudi moški!

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Naravno povečanje libida
  Bolezni / 02. 04. 2023

  Libido je latinska beseda, ki pomeni želja, hrepenenje, poželenje ali (spolno) slo. Je kompleksen skupek različnih psiholoških in bioloških procesov, odvisen pa je tudi od posameznika, njegove življenjske situacije in partnerske zveze, v kateri se oseba nahaja. Tekom življenja se njegova intenziteta spreminja. Čeprav v družbi velja, da imajo težave z nizkim libidom predvsem ženske in starejši, pa temu ni vedno tako.

  PREBERITE VEČ
 • Na pomoč, moja žena si ne želi seksa!
  Znanje / 09. 12. 2017

  Allan in Barbara Pease v knjigi Zakaj moški hočejo seks in ženske potrebujejo ljubezen, pravita: »Seks je pogost izvir napetosti med ženskami in moškimi, tako pri tistih, ki so v razmerju, kakor onih, ki niso. Ko se moški pritožujejo nad spolnim življenjem, po navadi trdijo, da je seksa premalo, ženske pa, da ga je preveč. Vprašanje, ki se zastavlja, je, ali pomanjkanje seksa vodi v slab odnos ali vodi slab odnos v pomanjkanje seksa? Pravilen odgovor nanj je oboje.«

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.