Artritis – obsojeni na bolečine

Bolezni | 29. 09. 2021

Artritis, zelo boleče vnetje sklepov, velja za neozdravljivega. Zdravniki ne poznajo vzroka za nastanek artritisa, pa tudi terapije, ki jih predpisujejo, imajo veliko stranskih učinkov. Če niste pripravljeni jemati vedno večjih odmerkov protibolečinskih tablet, kortizola in celo zdravil, ki so namenjene kemoterapiji, ste na pravi poti. Obstajajo alternative, preverjene v praksi, ki imajo samo en stranski učinek: postali boste bolj zdravi.

Artritis – po »domače« revma

Artritis je vnetje sklepov, ki se pojavlja v različnih intervalnih obdobjih. Spada v skupino revmatičnih obolenj, kamor prištevamo različne oblike artritisa, tudi artrozo in putiko. Ko se med sabo pogovarjamo o revmi, mislimo na revmatoidni artritis, ki največkrat prizadene več sklepov hkrati, predvsem na rokah in nogah. Ta vrsta artritisa bo tudi tema današnjega članka.

Artritis ni artroza

Večkrat artrozo zamenjamo z artritisom, saj so simptomi zelo podobni, samo pridejo v različnem zaporedju. Pri artritisu najprej nastopi vnetje sklepov, ki mu sledi obraba sklepov, pri artrozi pa je obratno – zaradi obrabe sklepov pride do vnetja.

Zdravniki trdijo, da do artroze pride zaradi obrabe sklepov (od določenega EMŠO je torej normalno, da so sklepi obrabljeni). Vzrok za nastanek artritisa pa je po njihovem avtoimunska reakcija telesa, ko lastna protitelesa napadejo hrustanec. Kar se na zunaj kaže kot boleče vnetje, sklep pa se počasi uničuje. Hrustanec v sklepih služi kot dušilec in omogoča gladko premikanje sklepa. Ko se debelina hrustanca zmanjšuje, se pri premikanju sklepa začnejo pojavljati bolečine, nato otrdelost in deformacija.

Številni simptomi pri artritisu

Pri artrozi imamo to »srečo«, da so bolečine omejene samo na prizadeti sklep (najpogosteje koleno in kolk). Pri artritisu pa so simptomi večplastni in pogosto jih niti ne povežemo z vnetim sklepom.

Najpogostejši simptomi pri akutnem vnetju (ki lahko traja tedne in mesece) so: bolečine v sklepih, otekline v sklepih, vročina, močna utrujenost, izguba apetita, odebelitev kožnega tkiva na zunanji strani sklepa. Možni simptomi: glavobol, depresije, kožne bolezni, srbečica, težave s črevesjem in želodcem, nespečnost, težave z dlesnimi, suhi in nesijoči lasje, vrtoglavica, težave z očmi in dihanjem.

Zboli lahko vsakdo, tudi otroci

Približno 10 % Slovencev ima eno od revmatičnih bolezni, od tega 1 % revmatoidni artritis; pri čemer ženske obolijo pogosteje. Medtem, ko je artroza močno povezava s starostjo (razen, če ni posledica nesreče), lahko za artritisom zboli vsakdo. Tudi otroci niso izjema in trend se povečuje.

Je artritis res neozdravljiv?

Uradna medicina pravi, da je artritis neozdravljiv. Logika je čisto preprosta: ker ne poznajo pravega vzroka za nastanek artritisa, ga tudi ne znajo pozdraviti. Tudi študij in raziskovalnih nalog o možnih vzrokih in novih terapijah skorajda ni. Pa vendar obstajajo oboleli (dokumentirani primeri), ki so »premagali« artritis. Kako je to mogoče, se boste vprašali. So dobili napačno diagnozo, ali pa je artritis res ozdravljiv?

(Pravi) vzroki za nastanek artroze

Dobra novica je, da so zdravniki tudi sami začeli dvomiti, ali je avtoimunska reakcija res edini vzrok za artrozo. Zelo močno se razširja teza, da je vzrok specifičen onkološki proces. Slaba novica pa je, da še vedno ne vedo odgovora in so v fazi učenja in eksperimentiranja. Kaj naj pacienti počnejo do takrat?

Zdravljenje – kaj vam bo predlagal zdravnik?

Ko bo potrjena vaša diagnoza, vam bo zdravnik, glede na stopnjo obolelosti, predpisal različna zdravila. Najprej protibolečinske tablete (kapsule, maže, injekcije) in nesteroidne protirevmatike (NSAR). Pri hujših vnetjih boste dobili kortizon, nato pa t.i. bazična zdravila, ki jih uporabljajo tudi v kemoterapiji (Methotrexat, Sulfasalazin) in na koncu biološka zdravila.

V današnjem članku ne bomo podrobneje opisovali, kako delujejo zgornja zdravila in kako močne stranske učinke imajo. Vsem je skupno to, da samo dušijo simptome. Si predstavljate, da mi vam v avtomobilu utripala lučka za prazen rezervoar, vi bi pa preko te lučke nalepili obliž, namesto da bi odšli na bencinsko črpalko? Ne tega si ne predstavljate, pa vendar s svojim telesom naredimo ravno to. Vse uradno priznane terapije pri artritisu so samo obliž, oboleli pa potrebujejo bencin.

Žalostno je tudi to, da se zaradi dolgoletnega jemanja teh zdravil, zdravstveno stanje pacienta poslabša. K simptomom artritisa se dodajo novi, ki so posledica stranskih učinkov. Lahko takšen pristop še imenujemo zdravljenje?

Alternativne metode za zdravljenje artritisa

Kakšne so alternative, vas bo zanimalo. V bistvu zelo preproste in vsakemu dosegljive, pa vendar se za njih odloči tako malo obolelih. Spremeniti je potrebno »samo« način prehranjevanja, piti dovolj vode, se zdravo gibati.

Če je tako preprosto, zakaj se vsi oboleli ne odločijo za takšno »terapijo«? Zato, ker zahteva od pacienta, da je aktiven, odločen, discipliniran. Sliši se neverjetno, ampak večina se raje odloči za udobnejši način zdravljenja, pa čeprav imajo skoraj ničelne možnosti za ozdravljenje, da o stranskih učinkih zdravil ne govorimo.

Najpogostejši vzroki za artritis

Uradni medicini smo očitali, da ne zdravi vzrokov, ampak se ukvarja samo s simptomi. Preden vam predstavimo uspešne alternativne metode za zdravljenje in lajšanje artritisa, morate vedeti, zakaj artritis sploh nastane. Sovražnika je treba najprej spoznati, potem ga lahko premagamo. Tudi pri avtomobilu moramo vedeti, kakšno gorivo potrebuje, preden ga odpeljemo na bencinsko črpalko.

Možni vzroki za nastanek artritisa:

 • intoleranca na hrano
 • kronična zakisanost
 • nezdravo črevesje
 • prepustno črevo
 • preveč sladkorja v prehrani
 • uživanje nezdravih maščob
 • pomanjkanje antioksidantov
 • pomanjkanje vitaminov in mineralov
 • stres in čustvena obremenjenost
 • hormonsko neravnovesje pri ženskah (po menopavzi)
 • težave s ščitnico
 • obremenjenost s težkimi kovinami
 • slabo stanje zob
 • okuženost z glivicami (kandida)
 • okuženost s paraziti

Nekateri boste hitro ugotovili, da so vzroki za nastanek artritisa zelo podobni vzrokom za številne civilizacijske bolezni (infarkt, artroza, rak, Alzheimer …). Točno o tem so poročali tisti, ki so se zdravljenja artroze lotili s protivnetnim prehranskim režimom in drugimi ukrepi: niso si pozdravili samo artroze, temveč celo telo.

Protivnetni prehranski režim pri artrozi bomo natančno predstavili v drugem delu članka. Vendar vam naj takoj povemo, da samo drastična sprememba prehrane ni dovolj.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Artritis – celostno zdravljenje
  Bolezni / 29. 09. 2021

  Uradna medicina pravi, da je artritis neozdravljiv. Ker zdravniki ne poznajo vzrokov za nastanek te bolezni, lahko samo lajšajo simptome. Zdravila za artritis imajo številne stranske učinke, jemati pa jih moramo več let in desetletij, zato si je pametno prebrati, kakšne so alternative. Artritis je ozdravljiv, vendar moramo za to spremeniti svoj življenjski stil. Ste na to pripravljeni?

  PREBERITE VEČ
 • S prehrano do nebolečih sklepov
  Bolezni / 19. 04. 2021

  Težave s sklepi so prava ljudska bolezen, vendar ne samo pri starostnikih. Je med nami sploh kdo, ki ne toži zaradi zbadanja v kolenu ali bolečin v rami? Kljub temu se nam ni potrebno preprosto vdati v usodo – bolečine v sklepih lahko s prehrano in življenjskim slogom omilimo ali celo odpravimo.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.