Aluminij – tihi ubijalec

Razstrupljanje | 27. 11. 2017

V zadnjem času se je močno povečala zastrupljenost z aluminijem. Skoraj 80 % ljudi, ki so naredili teste za težke kovine, je imelo izjemno visok delež aluminija v laseh.

Kaj povzroča aluminij v telesu?

Aluminij je živčni strup, zaradi katerega lahko zbolimo ali celo umremo. Vpliva na delovanje imunskega sistema in poškoduje genski zapis v človeških celicah. Ljudje, ki zbolijo za sodobnimi boleznimi (Alzheimerjeva bolezen, rak dojk, multipla skleroza, Crohnova bolezen, alergije), so pogosto zastrupljeni z aluminijem.

Zgodnji znaki zastrupitve z aluminijem so: napenjanje, glavoboli, razdražljivo črevo, suha koža, odpor do mesa, pogosti prehladi in zgaga.

Pri hujših zastrupitvah nastopi paraliza, zmedenost, izguba spomina in koordinacije ter encefalopatija (možganska bolezen ali motnja, ki povzroča osebnostne motnje in nevrološke simptome). Ker zmanjšuje mineralizacijo, je aluminij vzrok za osteomalacijo (slabitev kostne mase) in karies.

Kje vse najdemo aluminij v našem vsakdanjem življenju?

Ker je poceni in lahek, iz njega izdelujejo aluminijasto posodo in embalažo (folija). Žal pa aluminij prehaja v vsebino posode ali embalaže, še zlasti kadar v njej pripravljamo ali shranjujemo kisla živila, npr. paradižnik. Prenos povečamo s kovinskim priborom, s katerim praskamo po površini.

Pločevinke: pivo in osvežilne pijače so izključno v pločevinkah iz aluminija; te pijače pogosto vsebujejo veliko kislin, zato lahko že eno samo pivo ali kokakola na dan vodita v zastrupljenost z aluminijem.

Antacidi in cepiva: večina zdravil za zmanjšanje kisline v želodcu vsebuje aluminij, prav tako tudi cepiva. Dodan je zato, ker zlahka reagira. Aluminijeve soli reagirajo tako s kislino kot z bazo in lahko pH vrednosti nevtralizirajo v obe smeri. V cepiva ga dodajo zato, ker spodbudi imunsko reakcijo organizma.

Antiperspiranti: aluminijev klorhidrat in druge aluminijeve spojine so v antiperspirantih zato, da preprečijo potenje. Ob vsakodnevni uporabi antiperspirantov skozi kožo absorbiramo precejšnje količine aluminija. Ena od neposrednih posledic uporabe antiperspiranta je rak dojk – pri obolelih so našli povečano količino aluminija v dojkah.

Dodatki v hrani; natrijev aluminijev silikat dodajajo kakavu, soli, pecilnem prašku, ker uravnava vlago; aluminijev fosfat uporabljajo kot emulgator v topljenem siru, galun (kalijev aluminijev sulfat) pa za beljenje moke.

V pitno vodo dodajajo aluminij zato, ker odstranjuje umazanijo. Nekateri vodni viri pa že sami po sebi vsebujejo visoke deleže naravnih aluminijevih spojin.

Kako se lahko zavarujemo pred tihim ubijalcem?

  1. Preprečimo vnos aluminija s hrano in pijačo (reverzna osmoza je najbolj učinkovita metoda za odstranjevanje aluminija iz pitne vode). Pazljivo beremo deklaracije in ne kupujemo izdelkov, ki vsebujejo aluminij (antiperspiranti, pecilni prašek, zdravila proti zgagi, pijače v pločevinkah, jedi v embalaži iz aluminija …)
  2. Spodbudimo delovanje organov za izločanje. Aluminij izločamo pretežno z urinom, zato poskrbimo za dobro delovanje ledvic. (pri tem nam lahko pomagajo prehranska dopolnila, npr. Probiotični mikroorganizmi).
  3. Poskrbimo za zadosten vnos vitamina C, ki na aluminij deluje kot kelator (to je snov, ki nase veže toksične kovine (izjemen vir C vitamin je C-Intercell).
  4.  Silicij je element v sledeh, ki ga telo potrebuje v relativno majhnih količinah. Vendar pa so prav ti nizki odmerki ključnega pomena za izločanje aluminija iz telesa. V telo ga moramo vnesti s prehrano.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Zeolit – čudežni mineral za čiščenje organizma
    Razstrupljanje / 27. 01. 2020

    Zeolit je naravni vulkanski mineral, ki je nastal pred milijoni let z ohlajanjem lave v morski vodi. Skozi kamnino so prepredeni tunelčki, ki delujejo kot filter za radioaktivne in strupene snovi ter težke kovine. V skupino zeolitov spada več kot 200 različnih kamnin. Aktivna snov v zeolitu se imenuje klinoptiloit, ki deluje samo takrat, ko je aktivirana s posebnim postopkom (Panacea mikroaktivacija).

    PREBERITE VEČ
  • Silicij, mineral lepote
    Prehrana / 26. 06. 2018

    Silicij zavira napredovanje kroničnih vnetnih bolezni, kakršne so dermatitis, luskavic in revmatoidni artritis. Preprečuje aterosklerozo, sladkorno bolezen, alopecijo in osteoporozo, saj poveča vsrkanje kalcija. Skrbi za trdnost, prožnost in gibljivost telesnih tkiv ter zavira staranje. Ime »mineral lepote« si je prislužil s pozitivnim učinkovanjem na zdravje las, kože in nohtov. V telo ga moramo vnesti s hrano, kar je težko, saj sodobna živila vsebujejo le malo silicija.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.