Lahko kronična bolezen nastane zaradi glivic?

Bolezni | 31. 10. 2017

Gospa Silvija, bralka E-revije Avita, nam je poslala zelo zanimiva vprašanja. Ima težave z glivicami, zato bi rada preprečila njihov nastanek. Kako se naj prehranjuje? Zanima jo, kako najhitreje razkisati telo in če obstaja povezava med glivicami in nastankom kroničnih bolezni.

Povezava med glivicami in zakisanostjo je zelo velika. Glivice so vedno prisotne v telesu, postanejo pa problem, ko se preveč razmnožijo. Ugodni pogoji za razvoj glivic so: dovolj hrane (predvsem sladkorjev in ogljikovih hidratov) in ugodno okolje – sprememba pH tkiv, sluznic in organov. Do spremembe pH tkiv (kislosti, bazičnosti) pride zaradi zakisanosti telesa. To ni nič drugega kot pomanjkanje mineralov, ki nastane zaradi nepravilne prehrane. Kot vidimo, je napačna prehrana vzrok za nastanek zakisanosti in posledično za prevelik razvoj glivic.

Vsi, ki imajo težave z glivicami, so torej tudi zakisani. Glivice porabljajo veliko vitamina B, zato mitohondriji v celicah ne morejo uporabiti kisika iz krvi in v celicah se poveča vretje. Pri tem nastane levosučna mlečna kislina, ki telo dodatno zakisa. Glivice torej aktivno sodelujejo pri zakisanju telesa. Samo protiglivična dieta ne zadostuje, ampak moramo tudi razkisati telo, drugače se ne bomo trajno znebili glivic. Najučinkovitejše razkisamo telo s prehrano, ki je polna mineralov (zelenjava, malo sadja zaradi glivic), v veliko pomoč so nam bazični minerali, ki jih dobimo v obliki praška in tablet, in bazične kopeli.

Glivice so pogosto vzrok za nastanek ali poslabšanje kroničnih bolezni.

Poleg zakisanosti so glivice problematične, ker:

  • izločajo močne strupe afla toksine, ki obremenjujejo jetra in dodatno zastrupljajo telo;
  • blokirajo izločanje strupov iz krvi preko črevesne stene v črevesje;
  • pospešujejo vretje v črevesju; pri tem nastanejo alkoholi, ki jih morajo jetra nevtralizirati;
  • izčrpajo telo (pride do pomanjkanja vitaminov in mineralov).

Kronične bolezni nastanejo kot posledica zgornjih dejavnikov. Zaradi strupov pride do težav z živčnim sistemom (migrena, glavobol, depresija, slab spomin, težave s koncentracijo, razdražljivost), črevesjem (kolitis, alergije, dermatitis) in na koncu celo rakavih obolenj. Kronične bolezni vedno nastanejo zaradi različnih dejavnikov in glivice so pogosto eden izmed njih – lahko imajo velik ali majhen vpliv na zdravje, vedno pa jih moramo jemati resno, saj močno obremenjujejo telo.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.