Uporaba izvlečkov iz grenivkinih pečk

Prehrana | 23. 10. 2017

Pri kar 90% bolnikov s črevesnimi težavami so znanstveniki našli resen primanjkljaj mlečnokislinskih bakterij, kot so Lactobacillus acidophillus in Bifidobacterium bifidum, in močan razrast škodljivih bakterij in glivic, kot je kandida. Z uporabo probiotikov v kombinaciji z izvlečkom grenivkinih pečk bomo podprli zdravo črevesno floro in ustvarili okolje, ki je neprijazno do škodljivih bakterij in glivic, zato se te ne bodo namnožile.

Izgradnja črevesne flore in krepitev imunskega sistema

Zdrava črevesna sluznica in uravnotežena črevesna flora sta nujni za pravilno delovanje telesa. Za urejanje porušene črevesne flore se s pridom uporabljajo probiotiki in prebiotiki, žal pa se ob tem pozablja na oslabljeni imunski sistem, ki je direktna posledica porušene črevesne flore. Flavonoidi in vitamin C, ki se nahajajo v izvlečkih grenivkinih pečk, poskrbijo za ponovno vzpostavitev imunske zaščite telesa.

Pri bolnikih s porušeno črevesno floro nemalokrat opazimo težavno presnavljanje določenih snovi (npr. maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin…), alergije in neustrezno stanje vode v telesu. To sčasoma vodi v zmanjšano odpornost telesa, spremembe v gostoti krvi in motnje absorpcije. Slednje so neločljivo povezane s pomanjkanjem mineralov in vitaminov, kar vodi v nadaljnje težave – izpadanje las, bolečine v živcih in kožne spremembe. Težave v črevesju so izvor številnih bolezni, ki jih sprva morda ne bi povezali s prebavo.

Za porušenje črevesne flore krivimo kar nekaj dejavnikov – zdravila, stres, nepravilno prehrano, hiter življenjski slog in še bi lahko naštevali. Največji vpliv ima izbor živil, pa tudi čas, ob katerem živila uživamo. Uživanje sladkorja tako spodbuja razrast škodljivih bakterij, uživanje hrane pozno zvečer pa povzroča zastajanje in gnitje hrane v mirujočem črevesju tekom noči. Plini in strupi, ki ob tem nastajajo, so za telo zelo škodljivi. Ker je večina imunskih celic nahaja v črevesju, moramo biti pozorni na urejenost naše črevesne flore. Znaki, ki nakazujejo, da v črevesju ni vse v najlepšem redu, so napihovanje, zgaga, krči, driska, pogosti vetrovi, zaprtje in druge spremembe blata.

Pri kar 90% bolnikov s črevesnimi težavami so znanstveniki našli resen primanjkljaj mlečnokislinskih bakterij, kot so Lactobacillus acidophillus in Bifidobacterium bifidum, in močan razrast škodljivih bakterij in glivic, kot je kandida. Z uporabo probiotikov v kombinaciji z izvlečkom grenivkinih pečk bomo podprli zdravo črevesno floro in ustvarili okolje, ki je neprijazno do škodljivih bakterij in glivic, zato se te ne bodo namnožile.

Sindrom razdraženega črevesja

Sindrom razdraženega črevesja naznanjajo krčevite in ostre bolečine v predelu trebuha. Pojavlja se občutek napihnjenosti, driska, zaprtje ali izmenjavanje driske z zaprtostjo. Stres močno vpliva na poslabšanje simptomov. Jemanje izvlečka iz grenivkinih pečk normalizira prebavo in s tem odvajanje.

Alergije

Vse več ljudi trpi zaradi alergij. Pogoste so alergije na določena živila in dražljaje, ki jih prejmemo preko dihal (cvetni prah, iztrebki pršic …), nemalo ljudi pa trpi tudi zaradi kožnih alergij. Vsem je skupno, da organizem pretirano reagira na sicer neškodljivo snov. Imunski sistem prične tvoriti protitelesa (imunoglobin E – IgE), ki želijo telo ubraniti pred tujki. Ko se obrambni sistem zaradi dražljajev obrne proti samem sebi, govorimo o avtoimunski bolezni. Čeprav si morda ne bi mislili, pa vzrok za alergije ponovno tiči v črevesju. V kolikor črevesna flora ni intaktna (zdrava), se v njej razrastejo patogeni organizmi. Ti povzročijo vnetje in poškodbe črevesne sluznice. Črevesna sluznica postane prepustna za slabo prebavljene delce hrane in mikroorganizme, ki skoznjo nenadzorovano prehajajo v krvni obtok. Veliko število tujih delcev v krvi povzroči neravnovesje v imunskem odzivu telesa. Jemanje izvlečka iz grenivkinih pečk uničuje škodljive mikroorganizme, pomaga pri celjenju poškodb na želodčni in črevesni sluznici ter blaži alergijski odziv telesa.

Preprečevanje težav s prepustnimi kapilarami

Flavonoidi v izvlečku grenivkinih pečk pomagajo utrjevati krvne žile, zviševati njihovo elastičnost in zmanjševati njihovo prepustnost. V veliko pomoč je ljudem s krčnimi žilami in popokanimi kapilarami, ki so – če ne drugega – tudi estetski problem. Izvleček spodbuja prekrvavitev v možganih in skozi srce, kar zmanjšuje verjetnost kapi.

Antioksidativno delovanje

Flavonoidi so vrhunski antioksidanti, ki preprečujejo celične poškodbe zaradi delovanja prostih radikalov. Ne samo, da odstranjujejo škodljive proste radikale, temveč tudi obnavljajo že poškodovane celice. Spodbujajo tudi absorpcijo vitamina C, ki prav tako spada v skupino antioksidantov.

Protirakavo delovanje

Učinkovine, ki se nahajajo v grenivkinem izvlečku, se ponašajo z močnim antikarcerogenim delovanjem. Rakave celice prisilijo k samomoru, spodbujajo pa rast in razmnoževanje normalnih celic. Flavonoidi zavirajo delovanje hormonov, ki vzpodbujajo rast tumorjev. Grenivkin izvleček je še posebej učinkovit pri raku pljuč, prostate, želodca in debelega črevesja.

Zniževanje povišanega holesterola v krvi

Grenivka vsebuje veliko pektina, ki znižuje holesterol v krvi. Ena grenivka na dan zmanjša slab holesterol za približno 10%. V kolikor uživamo zdravila za zniževanje holesterola v krvi, se uživanje grenivk ali grenivkinega soka ne priporoča, saj upočasnjuje presnavljanje zdravila, kopičenje le-tega v telesu pa lahko povzroči poškodbe jeter.

Zdravljenje bakterijskega gastritisa (okužbe s Helicobacter pylori)

Vnetje želodčne sluznice največkrat povzroča bakterija, imenovana Helicobacter pylori. Kot smo že omenili, delujejo učinkovine v grenivki tako proti virusom, glivicam kot tudi bakterijam in parazitom. Priporočen dnevni odmerek je 3 x 5 – 10 kapljic.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Histaminska intoleranca
    Prehrana / 01. 02. 2022

    Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

    PREBERITE VEČ
  • Pomen izvlečkov iz grenivkinih pečk
    Prehrana / 16. 07. 2018

    Da ima uživanje grenivk, ki so polne vitamina C, ugoden učinek na zdravje, je vsem dobro znano. Manj ljudi pa ve, da se v lupini in semenih grenivk skrivajo dragocene sekundarne snovi, imenovane flavonoidi. Lupine in pečke navadno odstranimo, saj nas motita trpek okus in trda struktura. Žal tako izgubimo veliko dragocenih hranilnih snovi, ki jih v vsakdanji prehrani pogosto primanjkuje.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.