Ti stalni vetrovi

Bolezni | 29. 10. 2017

Napenjanje in vetrovi so na prvi pogled zgolj neprijetnost, ki nas nekoliko ovira v družabnem življenju. V resnici pa so simptom za zelo slabo zdravstveno stanje v telesu, zato jih ne bi smeli jemati tako zlahka. Res ne gre samo za »lepotno« napako, pač pa opozorilo, da smo na pragu katere od resnih bolezni.

Zakaj imamo pline v črevesju

Nastajanje plinov v črevesju je običajen pojav. Če je vse v redu, pline, ki nastanejo med presnovo, organizem brez težav absorbira in preko pljuč izloči. Ko pa nas začne napenjati, pomeni, da je prišlo do prekomernega nastajanja plinov, ki se jih telo ne more več neopazno znebiti.

V črevesju nastane več vrst plinov: ogljikov dioksid, vodik in metan. Dokler je ravnovesje črevesnih bakterij pravilno, nastane tako malo plinov, da jih niti ne opazimo. Večje količine plinov začnejo nastajati, ko se poruši idealno razmerje med črevesnimi bakterijami. Bakterije, ki bi morale že v tankem črevesu prebaviti sladkor in vlaknine (celuloza, škrob), svojega dela ne opravijo. Sladkorja in vlaknin se lotijo šele bakterije v debelem črevesu, pri tem pa nastane veliko plinov. Začne nas napenjati in pojavijo se vetrovi.

To niso nedolžni, neškodljivi plini, pač pa zelo strupeni plini, ki ne škodijo le črevesni flori in črevesju, ampak celotnemu organizmu. Obremenjujejo zlasti jetra. Preobremenjena jetra slabo razstrupljajo, nas pa začne mučiti utrujenost, depresija, hormonske motnje, akne, glavobol, nespečnost, vzkipljivost … Jetra moramo razbremeniti, da bodo lahko opravljala svoje delo in se telo ne bo več samozastrupljalo.

Kdaj je plinov preveč

Napenjanje je tudi opozorilni signal, da je imunski sistem telesa oslabljen. Zdrava črevesna flora predstavlja pomemben del našega imunskega sistema, saj v črevesju leži 80 odstotkov imunskih celic. Zato je porušeno ravnovesje med bakterijami v črevesju neposredna grožnja stabilnosti imunskega sistema. Imunski sistem telesa je zaradi patogenih bakterij oslabljen. Telo pa je še dodatno obremenjeno zaradi strupov, ki jih te bakterije izločajo.

Napenjanje je zgolj simptom, ki nas opozarja, da je v telesu nekaj močno narobe. Odkriti in odpraviti moramo vzroke, ki ležijo v ozadju vidnih težav. Dolgotrajno neravnovesje v telesu slabo vpliva na splošno zdravstveno stanje, sčasoma pa pripelje do kroničnih obolenj prebavil, npr. Morbus Chronove bolezni ali ulceroznega kolitisa. Še preden pa nastopijo te, se lahko pojavijo številne druge težave, ki na prvi pogled nimajo nobene povezave s prebavnim sistemom – na primer alergije in revma.

Kako si lahko pomagamo

Pomembno je, kaj jemo.

Izogibamo se živilom, ki nas napenjajo, vsaj toliko časa, dokler črevesja povsem ne saniramo. Izogibamo se sladkorjem, ki so pogosto težko prebavljivi (laktoza – sladkor v mleku in fruktoza) ter umetnim sladilom (npr. sorbitol, nizko kalorično umetno sladilo, ki ga najdemo v številnih »dietnih« in »manj kaloričnih« izdelkih, tudi za otroke). Ne uživamo surove hrane, predvsem zvečer ne. Neprebavljena surova zelenjava ponoči vre v črevesju, pri tem nastaja še več plinov. Zato zelenjavo rahlo podušimo. Uživamo živila, ki odpravljajo napenjanje: koromač, janež, koper, ingver, kumina, timijan, orientalska kumina, peteršilj, kurkuma, česen, regratov čaj, metin čaj, vroča voda.

Pomembno je, kako jemo:

 •     ne pozno ali ponoči;
 •     prebava se začne v ustih, zato jemo počasi, hrano dobro prežvečimo, da se prepoji s slino (v kateri so encimi);
 •     ne pojemo prevelikih porcij, ker z njimi preobremenimo prebavo;
 •     med jedjo ne pijemo.

Izogibamo se kombinacijam živil, ki lahko povzročajo napenjanje:

 •     žitarice + sadje (musli, pecivo, kruh z marmelado);
 •     žitarice + mlečni izdelki (pica, sendvič, skutno pecivo).

Vetrovi zaradi intolerance na hrano

Napenja nas lahko tudi zaradi intolerance na fruktozo, laktozo, histamin ali gluten. Lahko, da nam težave povzroča le ena sama vrsta živila (npr. od vsega sadja le jabolka), ostala živila iz iste skupine pa odlično prenašamo. Intoleranco lahko odkrijemo sami tako, da pojemo le eno vrsto hrane, nato pa opazujemo svoje reakcije; lahko pa tudi s pomočjo testa krvi (ki ga opravljajo v Holistični ordinaciji Golenhofen).

Vetrovi zaradi zdravil

Mnoga zdravila imajo stranske učinke na prebavni sistem in poškodujejo črevesno floro, zaradi česar se pojavi napenjanje. V to skupino sodijo antibiotiki in nekatera zdravila proti bolečinam, zato bi morali po jemanju teh zdravil obvezno obnoviti črevesno floro s pomočjo probiotikov.

Vetrovi zaradi težkih kovin in drugih strupov

Strupi iz amalgama v zobnih zalivkah, okoljski strupi, sredstva za čiščenje lahko spremenijo črevesno floro, zaradi česar pride do napenjanja.

Napenjanje je lahko tudi posledica pomanjkanja encimov, ki pogosto spremlja slabo stanje črevesja. Encime dobimo delno s hrano, delno pa jih proizvedemo sami. V primeru pomanjkanja lastnih encimov si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili (npr. Enzymatin).

Črevesju pomagamo vrniti zdravje s kakovostnimi ustreznimi probiotiki: Probiotični mikroorganizmi Avita začnejo delovati že v tankem črevesu. Učinkovito obnovijo pravilno razmerje med bakterijami v črevesu, poleg tega pa nas tudi intracelularno razkisajo. Zaradi boljše sestave črevesnih bakterij je manj možnosti, da bi sladkorji in vlaknine prispeli v debelo črevo neprebavljeni in zato seveda tudi manj možnosti, da bi do napenjanja in vetrov sploh prišlo. Več o tem, kako saniramo črevesje, lahko preberete v članku Celostna sanacija črevesja – smernice.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Encimi – nepogrešljivi pomočniki pri presnovi
  Prehrana / 31. 10. 2022

  Brez encimov bi bile življenjsko pomembne snovi za naše celice nedosegljive. Celice bi umrle in z njimi tudi mi, zato so encimi življenjsko pomembni. Pomanjkanje prebavnih encimov lahko pripelje do tega, da smo ob polnem krožniku hrane podhranjeni in zastrupljeni. Preberite, kako ugotovimo, ali nam jih primanjkuje in kako lahko poskrbimo, da jih bomo imeli dovolj.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni so doma v črevesju
  Bolezni / 21. 09. 2022

  Že staroegipčanski in grški zdravilci so ugotovili, da je vzrok številnih bolezni skrit v črevesju. Zdaj jim s svojimi dognanji pritrjujejo sodobni znanstveniki, zdravniki in zdravilci. Zakaj pa se zdravljenje teh bolezni ne začne najprej z zdravljenjem črevesja? Kako lahko laiki prepoznajo, ali tiči vzrok za njihove bolezni v črevesju?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.