Strupi v kozmetiki

Razstrupljanje | 04. 12. 2017

Na deklaraciji kozmetičnih izdelkov so sestavine navedene s tujkami in komaj berljivimi črkami, ali pa z zavajajočimi imeni. Tako se npr. pod sestavino »fragrance« skriva vsaj 1000 različnih snovi, med katerimi so številne toksične in rakotvorne.

losjV konvencionalnih kozmetičnih izdelkih so strupene in rakotvorne sestavine, ki škodijo zdravju. Kozmetične izdelke uporabljamo skoraj vse življenje, zato se te snovi akumulirajo v našem telesu. Najhujše posledice bodo utrpeli tisti današnji otroci, ki so kozmetičnih strupov deležni od svojega spočetja.

Kozmetična industrija je danes po velikosti takoj za farmacevtsko. Vzrok za to je velika razlika med proizvodno in prodajno ceno izdelka. V dragih kozmetičnih izdelkih so predvsem olja oziroma maščobe v vodi z dodatki aktivnih snovi, barvil in konzervansov. Konvencionalni kozmetični izdelki vsebujejo cenene sestavine na osnovi nafte (parafinum liquidum in petrolatum). Največ denarja kozmetična industrija porabi za agresivno oglaševanje in ne za kakovostne in dragocene sestavine v svojih izdelkih.

Najpogostejši strupi v kozmetiki so:

 • Ftalati, ki jih najdemo npr. v lakih za nohte. Spadajo med hormonske motilce, o katerih smo pisali v članku Vedno bolj bolni zaradi hormonskih motilcev.
 • Težke kovine (npr. živo srebro v izdelkih za posvetlitev kože v obliki mila, krem in losjonov) prav tako sodijo med hormonske motilce in so vzrok za številne bolezni (npr. bolezni živčnega sistema, avtoimunske bolezni, depresije, hiperaktivnost …).
 • Parabeni se v kozmetiki uporabljajo kot konzervans in so rakotvorni.
 • Glikolni ester (phenoxyethanol), ki se uporablja kot konzervans, učinkuje negativno na živčevje, jetra in plodnost.
 • Antioksidanta disodium EDTA (etilendiaminotetraocetna kislina) in trisodium EDTA povzročata dermatitis.
 • Iz diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, hexanidine diiethionate, idopropynylbutylcarbamate in quaternium 15, se sprošča formaldehid, ki je rakotvoren.
 • Antioksidanta BDHA (butylhydroxianisole) in BHT (butylhydroxitoluen) toksično učinkujeta na jetra, ledvica in pljuča.
 • Emulgatorja PEG (polyethilenglikol) in PPG (polypropilenglikol) povečata prepustnost kože. Vendar tako v kožo še lažje prodrejo škodljive primesi in sestavine.

Svetujemo vam:

Izdelke izbirajte glede na njihove sestavine in ne glede na obljube v reklamah.

Kupite raje le nekaj izdelkov kakovostne kozmetike, kot pa veliko nekakovostnih in škodljivih.

Pijte dovolj vode. Zaradi dehidracija celega telesa postane koža sivkasta, uvela in brez življenja.

Posebno pozornost namenite izbiri kozmetike za dojenčke, otroke in mladostnike.

Naše stališče glede kozmetike pa že poznate: izdelki za nego kože naj imajo tudi bazičen pH, saj tako pomagajo pri razkisanju telesa.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Odpravljanje kožnih težav z bioresonanco
  Odgovori strokovnjakov / 22. 01. 2018

  Koža je organ, ki nas varuje pred škodljivimi vplivi okolja, pomaga pri regulaciji telesne temperature in hidracije. Koža je tudi sredstvo sporazumevanja (čutilo), zaznavanja (dotikanje) in organ za tvorbo vitamina D. Kako v svoji zdravilski ordinaciji, s pomočjo bioresonančne terapije zdravi kožne težave, nam bo predstavila Nataša Herlič Švagerl.

  PREBERITE VEČ
 • Kakšen mora biti pH kože?
  Znanje / 04. 12. 2017

  Ob rojstvu je človeška koža bazična; to je tudi vzrok, da dojenčki tako lepo dišijo. Tudi plodovnica, v kateri smo se razvijali devet mesecev pred rojstvom, ima bazičen pH 8,5. Koža vitalnega in zdravega odraslega človeka ima nevtralen pH 7, žal pa je zdravih in vitalnih zahodnjakov zelo malo - koža večine odraslih ljudi v zahodnem svetu ima kisel pH - med 5 in 6.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.