Razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice (3. del)

Bolezni | 16. 01. 2018

Diagnostika, ko še nismo sigurni, da imamo težave s ščitnico, je pogosto težavna. Laboratorijske preiskave so drage, včasih nedostopne. Če nimamo razumevajočega zdravnika ostanemo osamljeni s svojimi težavami. Obstajajo namreč tudi prikriti simptomi zmanjšanega delovanja ščitnice, ki jih pogosto ne povežemo s tem organom, so pa lahko zelo pomembni.

Simptomi zmanjšanega delovanje ščitnice, ki jih pogosto ne povežemo s tem organom

Naštejmo še nekaj simptomov, pri katerih le redkokdo pomisli na ščitnico, zato je uradno zdravljenje izključno simptomatsko.

 1. Simptom: kronično zaprtje

Z upočasitvijo delovanja ščitnice potekajo počasneje tudi drugi presnovni procesi v telesu. Upočasni se peristaltika črevesja, kar neredko povzroči kronično zaprtje. Prebavljena hrana zastaja v črevesju, kar povečuje možnost za razvoj škodljivih bakterij in glivic. Črevesna flora se poruši, na sluznici črevesja se pojavijo poškodbe (leaky gut sindrom – sindrom prepustnega črevesja). Skozi drobne razpoke v črevesju uhajajo strupi, mikroorganizmi in delno prebavljena hrana, kar sproži cel kup nevšečnosti v  telesu – od alergij, avtoimunskih bolezni, občutljivosti na določena živila do kroničnih vnetij. Hranilne snovi se ne morejo več optimalno absorbirati, zato slabijo organi, vključno s ščitnico. Začarani krog je sklenjen.

Porušena črevesna flora sproži simptome zmanjšanega delovanje ščitnice tudi na drug način. V črevesju se del neaktivnega hormona T4 pretvori v aktivno obliko T3. Ta pretvorba je mogoča le takrat, ko je črevesna flora zdrava. Porušena črevesna flora torej povzroči simptome zmanjšanega delovanja ščitnice, čeprav ta deluje še povsem normalno. Izdeluje zadostno količino ščitničnih hormonov, vendar se ti zaradi neugodne situacije v črevesju ne morejo pretvoriti v aktivno obliko. V črevesju se sicer pretvori približno petina ščitničnih hormonov.

Pri kroničnem zaprtju torej velja pomisliti na ščitnico, še posebej, če se sočasno pojavljajo simptomi, kot sta utrujenost in zgaga.

 1. Simptom: zgaga

Če zaradi zgage obiščemo zdravnika, nam bo najverjetneje predpisal zaviralce nastajanja želodčne kisline, kot je na primer omeprazol.  Le redko se v ozir vzame tud ščitnica.

Pri zmanjšanem delovanju ščitnice nastaja manj gastrina – hormona, ki spodbuja nastajanje želodčne kisline. Pojavi se pomanjkanje želodčne kisline, kar vodi v zgago. Marsikdo se zdi to protislovno, saj misli, da lahko samo presežek želodčne kisline vodi v zgago. V resnici mora bi tiza optimalno prebavo ravno prav želodčne kisline – ne preveč in ne premalo. V kolikor je na voljo premalo želodčne kisline, se hrana predolgo zadržuje v želodcu, ne prebavi temeljito in premika sem ter tja po želodcu (kar občutimo kot zgago). Drugi simptomi, ki se pojavijo ob tem, so napihovanje, vnetja v črevesju, porušenje črevesne flore… Na daljši rok vodi pomanjkanje želodčne kisline v pomanjkanje vitamina B12, železa in drugih hranilnih snovi, ki seveda vodijo v nadaljnje zaplete, kot je npr. anemija.

 1. Simptom: anemija in pomanjkanje železa

Anemija (slabokrvnost) vodi v utrujenost, zmanjšane telesne sposobnosti, hitrejši utrip srca in bledico. In kaj se zgodi, če gremo do zdravnika zaradi anemije? Najverjetneje bo ugotovil pomanjkanje železa in predpisal tablete z železom, ščitnice pa najverjetneje ne bo niti omenil.

Zmanjšano delovanje ščitnice lahko na najmanj štiri načine vodi v anemijo, dva od tega sta neposredno povezana s pomanjkanjem želodčne kisline:

 • Pomanjkanje želodčne kisline se običajno pojavlja sočasno s pomanjkanjem vitamina B12, kar vodi v t.i. perniciozno anemijo (zaradi zmanjšane absorpcije vitamina B12 se zmanjša količina eritrocitov v krvi).
 • Pomanjkanje želodčne kisline vodi v slabšo absorpcijo železa, kar povzroči t.i. sideropenično anemijo (zaradi pomanjkanja železa se zmanjša količina eritrocitov v krvi). Do te bolezni lahko pride kljub zadostnemu uživanju živil z železom.
 • Zmanjšano delovanje ščitnice učinkuje tudi na druge hormone v telesu, npr. na progesteron. Sprejem tega hormona v telesne celice je otežen. Pomanjkanje progesterona povzroča močne mesečne krvavitve, kar botruje dodatnim izgubam železa iz telesa in posledično anemiji.
 • Ščitnični hormoni neposredno spodbujajo nastajanje krvi, saj vplivajo na eritropoetin, ki spodbuja nastajanje rdečih krvničk. Ob pomanjkanju ščitničnih hormonov primanjkuje rdečih krvničk, kar je povod za nastanek aritmije.

Zaradi vseh naštetih vzrokov imajo ljudje z zmanjšanim delovanjem ščitnice pogosteje težave s slabokrvnostjo (okoli 40% obolelih na ščitnici trpi zaradi anemije, pri ostalih znaša delež obolelih z anemijo okoli 26%).

 1. Simptom: močne menstruacije

Delovanje progesterona je močno povezano s ščitničnimi hormoni. Progesteron stimulira ščitnico, ščitnični hormoni pa pripravijo telesne celice na sprejem progesterona. Če je v obtoku premalo ščitničnih hormonov, celice sprejmejo premalo progesterona, zato telesu primanjkuje tega spolnega hormona (kljub temu, da ga je v krvnem obtoku dovolj). Pomanjkanje progesterona povzroča močne menstruacije, pa tudi depresijo, glavobole, pridobivane teže in druge simptome. Izostane lahko ovulacija, kar seveda vodi v neplodnost.

 1. Simptom: vročinski valovi

Če nas nenadoma oblije vročina in se ponoči zbujamo popolnoma prepoteni (ne da bi sanjali o Jacku Razparaču), avtomatsko pomislimo na menopavzo, četudi nismo v tistem življenjskem obdobju. Nenazadnje se lahko pojavi tudi predčasno. Lahko pa nam nagaja »samo« ščitnica.

Ščitnica je med drugim zadolžena za uravnavanje telesne temperature. Ko je mraz, spodbuja presnovo, da ostane telo toplo, pri vročini pa zavira sproščane telesu lastne toplote.

Če je ščitnica okvarjena, je uravnavanje telesne temperature oteženo. Posledica tega je stalen občutek mraza, ko je drugim toplo, ter vročinski napadi in potenje v nočnem času.

Šele podroben pregled stanje ženskih hormonov razkrije, ali se bliža menopavza ali pa gre za zmanjšano delovanje ščitnice. V nekaterih primerih gresta vzroka z roko v roki.

 1. Simptom: impotenca in neplodnost

Zmanjšano delovanje ščitnice je pri moški redkejše kot pri ženskah, velja pa pri impotenci in neplodnosti vsekakor pomisliti na to možnost. Zmanjšano delovanje ščitnice namreč vpliva tudi na presnovo v modih, kar povzroči upad števila spermijev, zmanjša njihovo gibljivost in hkrati dviguje verjetnost za nastanek nenormalno formiranih spermijev. Sočasno upade nivo testosterona, zaradi česar upade libido.

 1. Simptom: Povišan holesterol

Če ščitnice ne deluje, kot bi morala, se presnova maščobe upočasni. Maščoba se hitreje nabira kot porablja. Posledično se dvignejo vrednosti trigliceridov in holesterola. Jemanje statinov za zniževanje holesterola predstavlja le simptomatsko reševanje problema, ne rešuje pa vzroka za nastanek. Z zdravljenjem ščitnice bi se problema lotili celostno.

 1. Simptom: Debelost kljub dietam in ukvarjanju s športom

Zaradi zmanjšane presnove maščob nastopi najbolj poznan simptom zmanjšanega delovanja ščitnice – debelost. Pri tovrstni debelosti ne pomagajo niti stroge diete, niti intenzivno ukvarjanje s športom. Tudi mišice se ne gradijo, kot bi morale, saj zmanjkuje hormona za njihovo izgradnjo.

Ko je presnova že tako upočasnjena, da iz shranjene maščobe skorajda ne nastaja več energija, se debelosti pridruži še tako tipična utrujenost. Počutimo se utrujene in brezvoljne.

 1. Simptom: depresija in občutek »megle v glavi«

Poleg presnove maščobe se upočasni presnova glukoze, od katere je odvisno delovanje možganov. Postanemo razdraženi in dekoncentrirani, pojavijo se težave s spominom. Kot pri ostalih že omenjenih snoveh je tudi glukoze dovolj v krvi, vendar ta ne prispe na končni cilj – v možganske celice. Test krvnega sladkorja ne pokaže odstopanj od normalnega stanja. Pomanjkanje glukoze in hormonov v možganih sproži depresije in letargična stanja.

Zmanjšano delovanje ščitnice ali primer za psihiatrijo?

V izjemnih primerih so tudi napadi panike, strahu in halucinacije posledica zmanjšanega delovanje ščitnice. Tovrstna stanja se po navadi zdravi izključno s psihofarmaki. V takšnih primerih bi bilo najbolje, če bi pri zdravljenju sodelovali zdravniki z različnih področij, saj bi v zdravljenje tako vključili različne dejavnike, vključno s ščitnico.

 1. Simptom: Žolčni kamni

Celo pri žolčnih kamnih velja pomisliti na zmanjšano delovanje ščitnice, saj vpliva na upočasnitev presnovnih procesov v jetrih in žolčniku. Žolčnik se poveča, žolčna tekočina zastaja, oboje pa dviguje možnost nastanka žolčnih kamnov. V jetrih poteka tudi pretvorba T4 v aktivni T3, zato pride pri jetrih prav tako rado do začaranega kroga – zmanjšano delovanje ščitnice slabi jetra, oslabljena jetra pa poslabšajo stanje ščitnice.

 1. Simptom: Omejena zmožnost razstrupljanja

Jetra so poleg tega pomemben razstrupljevalni organ. Pri zmanjšanem delovanju ščitnice so blokirane jetrne celice, ki skrbijo za odvajanje strupov. Strupi zaradi tega zastajajo v telesu.

 Simptome zmanjšanega delovanje ščitnice je potrebno vedno raziskati!

Kot smo videli, ima delovanje ščitnice velik vpliv na celotno telo, saj je neposredno povezana s številnimi simptomi. Priporoča se celotni pristop, ki se ne poslužuje zgolj simptomatskega zdravljenja, temveč išče in odpravlja dejanske vzroke za nastanek bolezni.

1. del: Razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice (1.del)

2. del: Razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice (2.del)

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice (2.del)
  Bolezni / 26. 12. 2017

  Uradna medicina za zdravljenje zmanjšanega delovanja ščitnice predpiše izključno hormonska zdravila. Ob tem pa se nihče ne vpraša, kakšen je dejanski vzrok za nastanek te motnje. Za zmanjšanim delovanjem ščitnice tičijo konkretni razlogi, ki jih je potrebno odkriti, četudi to zahteva nekoliko več časa, truda in znanja terapevta. Le tako lahko bolezen celostno obravnavamo in nenazadnje tudi ozdravimo.

  PREBERITE VEČ
 • Razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice (1.del)
  Bolezni / 26. 12. 2017

  Zmanjšano delovanje ščitnice uradna medicina zdravi izključno s hormonskimi zdravili. Ob tem pa se nihče ne vpraša, kakšen je dejanski vzrok za nastanek te motnje. Ščitnica ne odpove kar tako! V tem članku preberite, kakšni so vzroki in najpogostejši simptomi za zmanjšano delovanja ščitnice s stališča uradne medicine.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.