Pomanjkanje selena

Prehrana | 01. 11. 2017

Selen je element v sledeh, ki se ponaša z dvema izjemnima lastnostma, in sicer močnim antioksidativnim delovanjem in sposobnostjo vezave težkih kovin. Na ta način selen varuje telesne celice pred napadom prostih radikalov, hkrati pa krepi imunski sistem telesa, da se lahko bori proti različnim obolenjem. Pri veliki večini ljudi je pomanjkanje selena v telesu že alarmantno, kar ima lahko daljnosežne posledice.

Pomen selena

Mikroelement selen je neprecenljiv za pravilno delovanje telesa in človekovo zdravje, čeprav ga potrebujemo zgolj v majhnih količinah. Zadostno količino selena je potrebno v telo vnesti s prehrano, saj ga naše telo ni sposobno izdelati samo. Rastline so edine, ki imajo sposobnost predelave anorganskega selena iz prsti v organski selen, ki ga naše telo lahko absorbira in tako pokrije svoje potrebe bo tem elementu.

Pomanjkanje selena pri ljudeh je posledica degradacije prsti

V kolikor je količina selena v prsti skromna, je zmanjšana njegova absorpcija v rastline, posledično pa je nižji tudi vnos selena v naša telesa. Zaskrbljujoč je podatek, da je količina selena v večjem delu Srednje in Severne Evrope izredno skromna, do česar prihaja zaradi zakisanosti tal in uporabe gnojil s sulfati. Vse močnejše padavine, ki so posledica podnebnih sprememb, prav tako botrujejo spiranju selena iz tal. Izjemna sposobnost selena, da se veže s težkimi kovinami (živo srebro, kadmij, svinec…), je v telesu zelo dobrodošla, v prsti pa ne, saj ga rastline v obliki takšnega kompleksa (spojine) ne morejo uporabiti. Do vezave selena s težkimi kovinami prihaja predvsem na močno degradiranih industrijskih področjih.

Pomemben vpliv selena na naše zdravje

Selen se v različnih koncentracijah pojavlja v vseh organih in tkivih telesa – jetrih, ledvicah, srcu, trebušni slinavki, vranici, možganih, očeh, modih, rdečih krvničkah, trombocitih, itd. Največji delež selena se nahaja v skeletnem mišičevju. Ob pomanjkanju selena se količina selena prerazporedi, in sicer tako, da se z njim najprej oskrbi tkiva in organe, ki opravljajo življenjsko pomembne funkcije. To dejstvo priča o izjemni pomembnosti selena za naše zdravje.

Selen varuje celice telesa pred prostimi radikali

Selen spada med pomembne antioksidante, ki ščitijo celice pred napadi prostih radikalov. Ti napadajo in uničujejo telesne celice ter so povod za razvoj marsikatere bolezni, od očesnih in kardiovaskularnih bolezni pa vse do multiple skleroze, Parkinsonove bolezni, raka in Alzheimerjeve bolezni. Prosti radikali prav tako poslabšajo stanje obolenj, pri katerih prihaja do kroničnih vnetij (artritis, ulcerozni kolitis …).

Selen kot preventiva pred rakavimi obolenji

Selen je sestavni del antioksidantnega encima glutation peroksidaze, ki varuje celice pred škodljivimi snovmi in tako preprečuje razvoj rakavih obolenj. Študije so pokazale, da selen s svojimi lastnostmi učinkovito ščiti pred rakotvornimi substancami in tako znatno zmanjšuje pojavnost raka na prostati, pljučih, požiralniku, želodcu in črevesju. Pri bolnikih z rakom je mogoče že v začetnih stadijih bolezni zaznati bistveno nižje vrednosti selena v krvi kot pri zdravih ljudeh, zato se uživanje selena priporoča kot vzporedna terapija pri zdravljenju raka. Uživanje selena tekom zdravljenja ima ugoden vpliv tudi na splošno počutje in omogoča lajšanje stranskih učinkov, kot so vnetja sluznic ter zmanjšanje levkocitov in limfocitov v krvi.

Selen za krepitev imunskega sistema

Tako v prsti kot tudi v človeškem telesu ima selen sposobnost vezave s težkimi kovinami. Kar pomeni: ljudje z veliko težkimi kovinami imamo zato večje pomanjkanje selena oziroma za uspešno razstrupljanje težkih kovin (z algami klorela, čemaževo in koriandrovo tinkturo) moramo dodatno jemati selen. Poleg tega selen dodatno stimulira nastajanje protiteles, ki se aktivno borijo proti povzročiteljem bolezni in škodljivim snovem. Večje kot je število protiteles, močnejši je naš imunski sistem.

Regulacija delovanja ščitnice

Selen je poleg joda izrednega pomena za pravilno delovanje ščitnice, saj uravnava izločanje ščitničnih hormonov tiroksina in trijodtironina. Preskrbljenost ščitnice z ustrezno količino selena ima za telo visoko prioriteto, celo pred možgani. Poleg uravnavanja izločanja hormonov opravlja selen še eno pomembno funkcijo v ščitnici. V povezavi z glutation peroksidazo nevtralizira agresivne proste radikale, ki se pojavijo kot stranski produkt nastajanja hormonov v obliki vodikovega peroksida. V primeru pomanjkanja selena je ščitnica izpostavljena prostim radikalom, kar vodi v nastanek vnetij.

Selen za boljše počutje

Ljudje, pri katerih pride do pomanjkanja selena, so velikokrat boječi, v dvomih in nagnjeni k depresivnemu razpoloženju. Počutijo se preobremenjene in utrujene, težko se skoncentrirajo. Študije so pokazale, da lahko selen bistveno pripomore k boljšemu počutju in na ta način vpliva na kakovost življenja posameznika. Razloge za ta pozitivni učinek gre iskati v njegovem antioksidativnem delovanju in sposobnosti vezave težkih kovin, kar občutna vpliva na delovanje živčnega sistema, hkrati pa je selen eden izmed gradnikov nevrotransmiterjev. Med nevrotransmiterje sodi tudi serotonin, ki ga zaradi njegovega delovanja upravičeno imenujemo hormon sreče.

Izmerite raven selena v vašem telesu

Vrednost selena je mogoče izmeriti z odvzemom vzorca krvi, analize pa opravljajo specializirani laboratoriji. Priporočljiva raven selena v krvi znaša od 120 do 160 ali celo 200 µg/l. V državah, kjer je prst bogata s selenom (Japonska, Kanada, predeli ZDA), znašajo vrednosti tudi preko 200 µg/l. Prebivalci Srednje Evrope pa po drugi strani komaj dosežejo vrednost 80 µg/l.

Pokrijte svoje potrebe po selenu

Selen lahko v svoje telo vnesemo z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko količino tega mikroelementa. Med takšna živila sodijo brazilski oreščki, kokosovi orehi, kokosovo olje, kokosovo mleko, kokosovi kosmiči, sezam, stročnice, česen, jurčki, sončnična semena, proso, polnozrnata žita, govedina, teletina, perutnina, rumenjaki, slaniki, jastogi, tunina, rdeči okuni in postrvi. Poslužujemo se lahko tudi različnih prehranskih dopolnil. Kot vemo, je pri vseh stvareh potrebno imeti pravo mero. Enako velja tudi za uživanje selena, saj lahko količine, ki so večje od 2000 mikrogramov, sprožijo toksičen učinek.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Razlogi za zmanjšano delovanje ščitnice (1.del)
  Bolezni / 26. 12. 2017

  Zmanjšano delovanje ščitnice uradna medicina zdravi izključno s hormonskimi zdravili. Ob tem pa se nihče ne vpraša, kakšen je dejanski vzrok za nastanek te motnje. Ščitnica ne odpove kar tako! V tem članku preberite, kakšni so vzroki in najpogostejši simptomi za zmanjšano delovanja ščitnice s stališča uradne medicine.

  PREBERITE VEČ
 • Cink – mineral za imunski sistem
  Bolezni / 18. 10. 2017

  Cink je mineral, ki je prisoten v čisto vsaki telesni celici, kar priča o tem, kako nujen je za človeško zdravje. Sodeluje pri več kot 300 različnih reakcijah, mnogokrat kot sodejavnik. Vpliva na imunski sistem in inzulin, deluje antioksidativno, pomemben je pri nastajanju testosterona, vpliva na celice in presnovo. Vsak dan ga moramo zaužiti s hrano, saj se v telesu bolj slabo skladišči. Ste vedeli, da so cinkov največji »sovražnik« fitati?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.