Pokaži mi svoje zobe

Bolezni | 09. 12. 2017

Če bi bili konj, in bi vas prodajali na sejmu, ter ceno določili predvsem po stanju vaših zob, koliko bi stržili za vas? Malo, veliko? Na srečo vam ne bo treba na sejmu kazati zob, lahko greste v kopalnico do ogledala in si jih tam kritično ogledate.

Skrb za zobe se začne v materinem trebuhu, nekje od šestega meseca nosečnosti. Otrokom začnejo rasti zobje približno dva meseca prej, kot pred 50 leti. Zato je še toliko bolj pomembno, kakšno prehrano uživajo nosečnice in mame med dojenjem. Za vse, ne samo mlade mamice, je priporočljiva polnovredna prehrana z veliko sadja in zelenjave. Torej prehrana, ki vsebuje čim več mineralov in zato deluje bazično. Največji sovražnik zob so namreč kisline, za ustno floro pa sladkorji, ki pospešujejo rast bakterij. Verjamem, da ta del že vsi veste.

Manj znano je, da tudi kisline iz želodca “pripotujejo” v ustno votlino in razjedajo zobe. Na ustno floro pa izredno močni vpliva črevesna flora. Če črevesna sluznica ni homogeno, kot lepa angleška travica, prekrita s črevesno floro, potem nastanejo različne zdravstvene težave. Na črevesni sluznici se hitro pojavijo prazni prostori, ki jih zasedejo predvsem glivice. Ena kura z antibiotiki in že ni več intaktne črevesne flore. Ker meri površina črevesja od 300 do 350 kvadratnih metrov in v njem leži 80 odstotkov imunskega sistema, zelo močno vpliva na naše zdravje. Saj poznate rek: zdravo telo, zdravo črevo!

Kadar jemo nezdravo hrano (veliko OH, sladkorjev, preveč mehko hrano) niso v nevarnosti samo zobje, ampak tudi črevesje. Ko pa enkrat “zašuštramo” naravno harmonijo med aerobnimi in anaerobnimi črevesnimi bakterijami, nas čakajo meseci diet.

Pomembno je tudi pravilno žvečenje, predvsem pri surovih živilih, kot je korenje, jabolka, oreški, solata, zelje. Presne jedi moramo skrbno prežvečiti in kašo že v ustih premešati s čim več sline, saj vsebuje encime, ki olajšajo prebavo.

Skriti (in neskriti) sladkorji so tudi velik problem. Ostane vam samo pazljivo branje etiket (predvsem pri otroški hrani) ali izključno domača priprava hrane. Rjavi sladkor ni nič boljši od belega, tudi fruktoza, sadni sladkor, med ali javorjev sirup so slabi za zobe.

Pojejte pa veliko čebule, ker žveplove spojine v čebuli delujejo antibakterijsko. Tudi kos sira po obroku naj bi bil dober za zobe, pa tudi želodec “zapira” in nam ne bo potrebno pojesti sladice. Zobje vam bodo hvaležni za zeleni čaj, stročnice in ribe.

Najslabše za zobe je hiter vroč obrok, ki ga poplaknemo s hladno (sladkorja polno) pijačo, na koncu pa pride kava in cigareta. Velike temperaturne razlike povzročijo mikro razpoke in poškodujejo sklenino.

Velika večina si zob ne čisto dovolj dolgo. Najmanj dve minuti bi si morali čistiti zobe, potem pa si medzobne prostore očistiti še z zobno nitko. Zobno ščetko zamenjamo najkasneje po treh mesecih, sicer je polna bakterij, pa tudi plesni.

Vem, da veste, kaj je dobro za vaše zobe, samo opomniti sem vas želela. Kajti, preventiva se ravno pri zobeh najbolj splača, tudi finančno.

Avtorica: Helena Golenhofen (blog: Osebno in zasebno)

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Vitamin D – posledice pomanjkanja
  Prehrana / 15. 06. 2023

  Vitamin D ima zelo pomembno, lahko bi rekli celo odločujočo vlogo za naše zdravje. Vključen je v več tisoč regulacijskih procesov, ki se dogajajo v celicah. Ravno zato se pri pomanjkanju vitamina D tako poviša možnost, da zbolimo. Ne samo pozimi, tudi v toplejših letnih časih nam lahko primanjkuje vitamina D, če preveč časa preživimo v zaprtih prostorih.

  PREBERITE VEČ
 • Amalgamske zalivke – ali se zastrupljamo sami?
  Razstrupljanje / 28. 11. 2017

  V preteklih petnajstih letih so bile objavljene številne študije, ki dokazujejo škodljivost amalgamskih zalivk. Strupene sestavine amalgama (živo srebro, srebro, kositer, cink in baker) se v merljivih količinah izločajo iz zobnih zalivk, naše telo jih absorbira in skladišči v različnih organih.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.