Na pomoč, križ me boli!

Bolezni | 11. 10. 2023

Poznate koga, ki ga še ni bolel hrbet? Sem spadajo išijas, bolečine v križu in vretencih. Boleč hrbet je tako pogost, da je postal že ljudska bolezen. Vsak drugi obisk pri zdravniku je povezan s takšnimi bolečinami. Od zdravnika pacienti ponavadi odidejo samo z receptom za lajšanje bolečin. Nihče pa jih ne vpraša, ali so za bolečine v hrbtu krive njihove psihične težave.

Hrbet, skupaj s hrbtenico, nosi skoraj celotno telo. Hrbtenica pa ima še eno funkcijo: ščiti hrbtni mozeg, ki krmili funkcije organov, tkiv in celo celic.

Vedno več časa preživimo v sedečem položaju, zato določene mišice oslabijo. Terapevti in trenerji vam bodo znali takoj pokazati, katere mišice na nogah, trebuhu in hrbtu so premalo razvite, ker preveč sedite. To so sprednje in stranske trebušne mišice, mišice medeničnega dna, hrbtne, prečne in stegenske mišice.

Prednje stegenske mišice so zaradi dolgotrajnega sedenja preveč sproščene, zadnje stegenske mišice pa neprestano pokrčene. Posledica je napačen položaj medenice in kolkov, kar vpliva na napačno lego našega težišča.

Zavedati se moramo, da so mišice preko vezivnih tkiv med sabo povezane. Napačen položaj medenice in kolkov vpliva na napačno držo hrbtenice, ramen, vratu. Zaradi slabe telesne statike nepravilno premikamo noge in po nepotrebnem obremenjujemo kolena. Če k tem dejavnikom prištejemo še zakisanost telesa, ki ima za posledico raztapljanje hrustanca, ni čudno, da so bolečine v hrbtu tako pogoste.

Bolečine v hrbtu pa lahko nastanejo tudi zaradi napačne prehrane oziroma pomanjkanja mineralov. Sodobna prehrana, sestavljena iz velike količine sladkorjev, ogljikovih hidratov in mesa, nas zanesljivo in hitro zakisa. Naše okostje za svoje delovanje potrebuje veliko mineralov, zato sodobni terapevti pri bolečem hrbtu priporočajo bazične minerale in kopeli.

Boleč hrbet ima lahko tudi psihične vzroke. Številni pregovori govorijo o pokončni hrbtenici in upognjenemu hrbtu. Oceniti moramo, ali so bolečine v hrbtenici nastale zaradi fizičnih, ali psihičnih vzrokov. Na vsak način je potrebno upoštevati obe področji in se tudi psihično »postaviti pokonci«. Dobra metoda, ki vpliva na oba dejavnika, je rolfing. Več o tej metodi si lahko preberete na internetu, imamo tudi slovenske terapevte.

Na koncu naj vas opozorimo na to, da so lahko bolečine v hrbtu povezane z bolečinami v drugih organih, predvsem ledvicah in črevesju. Preberite si članek Ledvice me bolijo!

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Jutranja srčna kap in zakisanost
  Razstrupljanje / 03. 12. 2017

  Če bi se odločila in postala terapevtka (zdravilka), bi se najbolj posvetila zakisanju. Z zakisanostjo je povezanih toliko civilizacijskih boleznih, da mi ne bi zmanjkalo dela. Najtežje bi bilo ljudi prepričati, da lahko s tako banalnimi ukrepi, kot je razkisanje telesa, preprečijo nastanek bolezni, pa tudi ozdravijo.

  PREBERITE VEČ
 • Ledvice me bolijo!
  Bolezni / 09. 11. 2017

  Boleče ledvice pogosto prepozno opazimo. Boli nas v ledvenem delu hrbtenice, takšne bolečine pa ponavadi povezujemo s predolgim sedenjem za pisalno mizo in ne z ledvicami. Niti pomislimo ne, da je nekaj narobe z ledvicami – pa bi morali!

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.