Ledvice me bolijo!

Bolezni | 09. 11. 2017

Boleče ledvice pogosto prepozno opazimo. Boli nas v ledvenem delu hrbtenice, takšne bolečine pa ponavadi povezujemo s predolgim sedenjem za pisalno mizo in ne z ledvicami. Niti pomislimo ne, da je nekaj narobe z ledvicami – pa bi morali!

Ledvice ležijo v zadnjem delu trebušne votline, zaščitene so z rebri in hrbtenico. Zato ne moremo z otipom preizkusiti, ali nas bolijo, ampak s trkanjem. S prsti potrkamo po spodnjih rebrih na hrbtni strani; če se bolečina poveča, nas z veliko verjetnostjo bolijo ledvice.

Ledvice nas lahko bolijo iz različnih vzrokov, najpogostejši vzrok je dehidracija. Pri bolečih ledvicah moramo preveriti, ali pijemo dovolj vode: na 25 kg telesne teže moramo spiti 1 liter vode. Ledvice potrebujejo vodo za svoje delovanje; če je ne dobijo, nas hitro začnejo boleti. Če tudi po nekaj litrih vode ni bolje, moramo obiskati zdravnika, da bo poiskal vzrok za boleče ledvice.

Zdravnik vas bo najprej poslal v laboratorij, kjer bodo v urinu iskali bakterije, levkocite (znake za vnetje) in beljakovine. Če bodo našli povečano količino bakterij, bo zdravljenje enostavno, saj bodo vaše bolečine hitro izginile s pomočjo antibiotikov.

Ledvični kamni in pesek

Kadar pa v urinu ni bakterij, so pa znaki za vnetje, vam antibiotiki ne bodo pomagali. Vzrok za vnetje v ledvicah so pogosto ledvični kamni, kar lahko ugotovimo z ultrazvočno preiskavo. Večji kamni so dobro vidni, manjši, ki jih imenujemo ledvični pesek, pa ne. Pesek postane viden z vbrizganjem kontrastnega sredstva, vendar se zdravniki redko odločajo za takšno preiskavo, saj je zamudna. Vzrok za vnetje ledvic tako velikokrat ostane neodkrit, pacienti pa po nepotrebnem trpijo ali jedo antibiotike, ki jim ne morejo pomagati.

Ledvični pesek povzroča vnetje in bolečine

Ledvični pesek nastane iz močno koncentriranega urina. Tvorijo se solni kristali, ki ostanejo v ledvičnem mehu in ledvičnih čašicah. Urin je torej tako kisel, da se kislina izloči v obliki kristalov (soli), nato nastane ledvični pesek, iz njega pa ledvični kamni.

Ledvični kamni in pesek s svojimi ostrimi robovi dražijo tkivo, ki se zato vname. Če pravočasno ne ukrepamo, ostane ledvično tkivo trajno poškodovano. Ledvice slabše delujejo in postanejo prevodne tudi za beljakovine. Iz krvi skozi poškodovana ledvična tkiva uhajajo dragocene beljakovine, kar lahko določimo tudi z laboratorijsko preiskavo urina. Bodite pozorni, če bodo v vašem urinu našli beljakovine, saj so znak za poškodovana ledvična tkiva.

Razkisano telo je najboljša preventiva za zdrave ledvice

Ledvični pesek nastane iz urina, ki ima prekisel pH. Vzrok za kisel urin je zakisanost telesa (= pomanjkanje mineralov). Če so vrednosti urina v dnevnem profilu pod pH 7, smo zakisani in obstaja velika verjetnost, da bodo v našem telesu nastali ledvični kamni in pesek. Telo razkisamo s prehrano, ki ima veliko mineralov (zelenjava, sadje), z bazičnimi minerali in bazičnimi kopelmi.

Vas zanima, kakšne so zaloge mineralov v vašem telesu?

Naročite se na testiranje Oligoscan in v nekaj sekundah boste izvedeli, kateri od 20 mineralov vam manjka in katera od 14 težkih kovin vam povzroča težave.

Naročila sprejemamo na spletni strani www.testmineralov.si >>>

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Na pomoč, križ me boli!
  Bolezni / 11. 10. 2023

  Poznate koga, ki ga še ni bolel hrbet? Sem spadajo išijas, bolečine v križu in vretencih. Boleč hrbet je tako pogost, da je postal že ljudska bolezen. Vsak drugi obisk pri zdravniku je povezan s takšnimi bolečinami. Od zdravnika pacienti ponavadi odidejo samo z receptom za lajšanje bolečin. Nihče pa jih ne vpraša, ali so za bolečine v hrbtu krive njihove psihične težave.

  PREBERITE VEČ
 • Zmanjšajte zakisanost telesa
  Razstrupljanje / 03. 12. 2019

  Prvi in najpomembnejši ukrep je, da iz tkiv in limfe čim prej odplaknemo čim več kislin. Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva do tri litre dobre (izvirske ali prečiščene) vode.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.