Kakšen maščobno – trebušni tip ste?

Prehrana | 21. 06. 2021

S pomočjo spodnjih opisov in slik lahko določite svoj trebušni tip in se ciljno lotite zmanjševanja obsega. Namreč, prav maščoba okrog trebuha je najbolj nevarna, saj kaže, da so zamaščeni tudi notranji organi. Teža neprestano pritiska na organe in moti njihovo delovanje, da o smrčanju, slabem odvajanju blata in sopihanju pri naporih niti ne govorimo.

1. Plavalni obroč

Ta tip ima najmanj dve maščobni plasti nad in pod popkom, ki segata do višine pasu.

▪ Življenjski slog: premalo ali nič se ne ukvarja s športom, prehranjuje se predvsem z ogljikovimi hidrati (testenine, pica, krompir, kruh, riž).

▪ Priporočila za prehrano: jejte samo tri obroke na dan in nobenih prigrizkov.

– Zjutraj so dovoljeni ogljikovi hidrati (žitarice s sadjem, kruh z marmelado in medom, sadje, čaj).

– Za kosilo je dovoljeno malo več ogljikovih hidratov, vendar naj obrok vsebuje veliko zelenjave.

– Za večerjo samo zelenjavo z malo beljakovin (mesa, rib, tofuja, jajc).

▪ Šport in rekreacija: maščoba okrog trebuha bo izginila samo z vzdržljivostno vadbo. Že čez dan čim več hodite, se vzpenjajte po stopnicah, pojdite na izlet, se vozite s kolesom, plavajte. Zelo je priporočljiva vodna gimnastika. Čas za rekreacijo določite v naprej in si v koledarju označite termine.

2. Stresni trebuh

Maščoba se naloži na trebušni steni na področju želodca in črevesja. Ta trebušni tip ima pogosto črevesne težave.

▪ Življenjski slog: zaradi stresnega življenja preskakuje obroke in jih nadomesti s kavo ali nezdravimi prigrizki. Hrane ne prežveči dovolj, požira zrak.

▪ Priporočila za prehrano: za obroke si vzemite dovolj časa (30 do 60 minut).

– Zjutraj so dovoljeni ogljikovi hidrati (žitarice s sadjem, kruh z marmelado in medom, sadje, čaj).

– Za kosilo vam bodo dobro dele lahko prebavljive jedi, kot so testenine s paradižnikovo omako (nobenih omak s smetano), juhe ali enolončnice; obed zaključite s kavo in sladico.

– Večerjo si skuhajte sami, na primer juho ali meso z zelenjavo (solato). Jedi kuhajte v miru, lepo si dekorirajte mizo in uživajte v sproščeni atmosferi.

▪ Šport in rekreacija: izberite vadbo, ki vas bo pomirila (joga, tai či, hoja, jadranje) in ki ni tekmovalna.

3. Napihnjeni trebuh

Zjutraj je takšen trebuh še plosek, zvečer pa napihnjen v srednjem in spodnjem delu trebuha. V ekstremnih primerih je kroglast in trd kot kamen.

▪ Življenjski slog: napihnjen trebuh ne dobimo zaradi napačne prehrane ali pomanjkanja rekreacije, ampak zaradi stresa in intolerance na določena živila (najpogostejša je na laktozo in gluten).

▪ Priporočila za prehrano: naredite intolerančni test (več informacij na www.golenhofen.si), izogibajte se živilom, ki napenjajo (stročnicam, čebuli).

– Zjutraj: žitarice brez sladkorja in glutena z razredčenim sadnim sokom.

– Za kosilo je najboljša topla juha (z mesom, zelenjavo) – upoštevajte intoleranco na živila.

– Večerja: kruh (npr. brez glutena), kos sira ali namaz, dušena zelenjava in beljakovine (meso, ribe).

▪ Šport in rekreacija: ponavadi se ta trebušni tip redno ukvarja s športom – nadaljevati! Pri povečanem, napihnjenem trebuhu se ne sme zasedeti na kavču, ampak oditi na sprehod, ker bo gibanje ublažilo bolečine.

4. Nizek trebuh

Ta trebušni tip je v bistvu videti vitek in športen; nad popkom je trebuh plosek, pod popkom pa je viden trebušček.

▪ Življenjski slog: za nastanek nizkega trebuha ni krivo pomanjkanje rekreacije, ampak ljubezen do hitre prehrane in sladkih prigrizkov. Pozor: iz majhnega trebuščka se hitro razvije plavalni obroč.

▪ Priporočila za prehrano: najbolj pomembno je, da jeste uravnoteženo.

– Za zajtrk žitarice z mlekom, kruh ali francoski rogljiček z marmelado.

– Kosilo: riba z zelenjavo in kuhanim krompirjem, sladica.

– Zelenjava/solata s piščancem ali kruh s sirnim namazom.

▪ Šport in rekreacija: pomagale vam bodo vse pravilno izvedene vaje za trebušne mišice.

5. Pivski trebuh

Močno izbočen zgornji in spodnji del trebuha, ki je nastal zaradi razširjenih vezivnih tkiv.

▪ Življenjski slog: preveč piva in drugega alkohola, ponočevanje, slana in mastna hrana, večerni prigrizki. Za zmanjšanje pivskega trebuha je potrebno veliko potrpežljivosti.

▪ Priporočila za prehrano: močno zmanjšajte pitje alkoholnih in sladkih pijač. Jejte samo trikrat na dan in ne vedno samo mesa (mesnih izdelkov).

– Zjutraj nobenih živalskih maščob (klobasa, zaseka, pašteta), raje kruh z marmelado ali žitarice s sadjem.

– Za kosilo si lahko privoščite pošteno porcijo mesa s krompirjem in zelenjavo, tudi sladico.

– Za večerjo ne jejte ogljikovih hidratov, ampak beljakovine (meso, riba) z veliko zelenjave/solate. Tudi pivo in alkohol vsebujeta ogljikove hidrate, zato je dovoljeno največ pol litra piva na dan.

▪ Šport in rekreacija: začnite zelo počasi in previdno. Najprej se z bolj zdravo prehrano znebite nekaj kilogramov, potem pa začnite z zmerno vzdržljivostno vadbo. Za vas je primerno kolesarjenje, nordijska hoja in plavanje.

6. Ponosečniški trebuh

Mlahave trebušne mišice po porodu. Razširjene mišice in vezivna tkiva se regenerirajo zelo počasi.

▪ Življenjski slog: stresno življenje zaradi dojenčka in premalo časa za ukvarjanje z lastnim telesom.

▪ Priporočila za prehrano: vzemite si zelo veliko časa za obrok. Ne pozabite, da vam ni treba več jesti za dva.

– Zjutraj vam bo dobro del obilen obrok z veliko ogljikovimi hidrati. Pojeste lahko tri kose kruha z marmelado ali medom, sadje ali žitarice.

– Za kosilo so dovoljeni celo trije hodi: juha ali solata, testenine z zelenjavno omako (nič smetane!) ali kuhan krompir z zelenjavo, na koncu sladica.

– Zvečer nobenih ogljikovih hidratov, samo beljakovine (meso, riba) z veliko zelenjave/solate. Namesto alkohola pijte raje čaj.

Šport in rekreacija: za hitrejšo učvrstitev tkiv in mišic telovadi vsak dan (tudi 15 minut vam bo koristilo, optimalno je 30 minut). S krepitvijo trebušnih mišic začnite šele po enem do štirih mesecih, najprej se posvetite stranskim. Odličen je pilates in plavanje, z aerobiko in tekom raje počakajte. Pol leta po porodu lahko trenirate brez omejitev.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Celosten pristop k zdravljenju glivic
  Bolezni / 06. 07. 2021

  Kadar terapevt želi pozdraviti kandido, pa tudi, če jo želijo odpraviti oboleli sami, moramo najprej poiskati vzroke. Zakaj so se te nevarne glivice tako razširile po telesu? Če ne odpravimo vzrokov, ampak zdravimo samo simptome, se bodo glivice vedno znova vračale. Tak simptomatski pristop k zdravljenju glivic je žal zelo pogost in z njim dosežemo samo to, da se boj proti glivicam nikoli ne konča.

  PREBERITE VEČ
 • Prevelik trebuh, prehitra smrt
  Bolezni / 24. 05. 2021

  Prevelik trebuh je več kot samo estetski problem. Maščoba, ki se nabira na tem delu telesa, predstavlja namreč veliko nevarnost za zdravje. Trebušna maščoba sprošča snovi, ki povečujejo apetit in povečujejo možnosti za nastanek različnih civilizacijskih bolezni – od sladkorne bolezni in kardiovaskularnih bolezni pa vse do raka in Alzheimerjeve bolezni.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.