Kako se znebimo plesni v telesu?

Razstrupljanje | 10. 07. 2022

Vsi vemo, da se v telesu zelo rade naselijo glivice, neredko pa nas napadejo tudi plesni. Njihove spore so zelo majhne, zato zlahka zaidejo v telo. Izločajo strupe, imenovane aflatoksini, ki so močno škodljivi za človeško zdravje. Še posebej nevarna je črna plesen, ki jo moramo kar najhitreje odstraniti iz stanovanja in telesa.

Škodljivost izpostavljenosti plesnim

Le redke plesni so za človeka neškodljive, izjema je žlahtna plesen na sirih ali salamah. Vsem preostalim presnim v prostorih ali na hrani se velja na daleč izogibati. Plesni izločajo mikotoksine, med katerimi so najbolj znani aflatoksini, ki sprožajo alergijske reakcije, dražijo sluznice, slabijo imunski sistem, škodujejo jetrom in ledvicam ter povzročajo okužbe dihal. Ob daljši izpostavljenosti plesnim se tako pogosto pojavijo sledeči simptomi:

 • alergijsko vnetje očesne veznice,
 • krvavitve iz nosu,
 • alergijsko vnetje nosne sluznice,
 • atopijski dermatitis,
 • bolečine v prsih,
 • nevrološke težave,
 • spremenjena krvna slika,
 • rak ali avtoimunske bolezni,
 • utrujenost,
 • motnje koncentracije,
 • preobčutljivosti ali alergije na živila,
 • glavoboli,
 • vnetje sinusov,
 • kašelj,
 • astma ali poslabšanje astme,
 • prebavne težave,
 • ali gripi podobni simptomi.

Kako pridemo v stik s plesnimi?

Spore plesni se nahajajo v manjših količinah povsod v zraku. Proti manjšim količinam spor se telo uspešno bori, zataji pa v primeru, da dlje časa vdihujemo večje količine spor. To se zgodi v primeru, da živimo v vlažnem stanovanju, kjer so stene mokre in posledično kontaminirane s plesnijo (ki se je morda niti ne vidi s prostim očesom).

Drugi pogosti viri plesni so kupi listja v gozdu, komposti na vrtovih, gnijoča zelenjava, skladišča (silosi) žit, iztrebki živali, itd. Plesni v telo ne zaidejo zgolj preko pljuč, temveč tudi ob stiku s kožo. Po čiščenju predelov s plesnijo si moramo temeljito umiti roke, da spore na zanesemo na obraz ali odprte rane po telesu.

Aspergiloza

Ena bolj nevarnih bolezni, povezanih s plesnimi, je aspergiloza. Gre za imunološko pljučno bolezen, ki jo povzročajo plesni iz rodu Aspergillus. Pojavi se lahko v obliki alergije, kolonizacije (tvori se t.i. aspergilom, ki zahteva operativno odstranitev) ali v primeru slabe imunske odpornosti v obliki invazivne tkivne oblike, ki se iz pljuč razširi tudi na druge organe.

Naselitev plesni v črevesju

Plesni pogosto zaužijemo nevede, saj v začetnih stadijih spore niso vidne s prostim očesom, prav tako nimajo nobenega okusa. Zaužijemo jih lahko s sadjem, zelenjavo, kruhom, marmelado, mlečnimi izdelki, čajem, začimbami, sirom, mesom in celo s pitno vodo. Od sestave naše črevesne flore pa je odvisno, kako uspešno se bodo črevesne bakterije borile proti plesnim.

Ne glede na količino plesni izločajo mikotoksine, ki obremenjujejo telo, še posebej dva glavna razstrupljevalna organa, jetra in ledvice. Ker strupi poškodujejo zaščitno steno črevesja, skoznjo hitreje prehajajo snovi, ki ne bi smele zaidi v krvni obtok, zaradi česar se razvijejo preobčutljivosti (intolerance) na določena živila (npr. preobčutljivost na laktozo, gluten in fruktozo). Ker plesni izčrpavajo zaloge železa v telesu, se lahko sčasoma pojavi kronično pomanjkanje železa v organizmu.

Kako diagnosticiramo naselitev plesni v organizmu?

Pri celostnem zdravljenju nudi analiza blata pomemben uvid v posameznikovo črevesno floro in s tem v morebitna odstopanja od normalnega stanja. Testiranje lahko opravimo s sami s posebnim setom za testiranje, seveda pa nas lahko na testiranje napoti tudi zdravnik ali pa se odločimo za bioresonančno testiranje.

Odstranjevanje plesni iz telesa

V primeru, da ugotovimo naselitev plesni v telesu, ali pa tudi v primeru, da ne želimo izvesti testa, pa bi vseeno radi bili varni pred napadom glivic, se velja poslužiti določenih ukrepov. Celostne metode preventive in zdravljenja ne zmanjšujejo le simptomov, temveč se dotaknejo vzrokov za nastanek obolenja. Poleg tega celostne metode ne koristijo le enemu, temveč večim sistemom sočasno. Priporočeno je, da jih izvajamo dvakrat letno.

Najprej seveda poskušamo najti vir okužbe s plesnijo (stanovanje, hrana …). Pogost vir okužbe predstavljajo začimbe, oreški, gobe, kruh in pakirano sadje, kjer spore še niso vidne – uporabljajmo raje zamrznjeno sadje, če smo v dvomih.

Surov česen

Surov česen je odlično sredstvo proti glivicam in plesnim. Dnevno zaužijemo od 2 do 4 grame svežega (surovega) česna, če nam gre le stežka po grlu, pa se lahko odločimo za česnove kapsule.

Klorofil

Klorofil, naravno zeleno barvilo, ni samo odlično sredstvo proti plesnim, temveč tudi varuje celice pred škodljivimi učinki mikotoksinov. Veliko klorofila najdemo v zeliščih, listnati zelenjavi in nekaterih prehranskih dopolnilih (npr. zelenih algah).

Aktivno oglje

Aktivno oglje nase veže strupe iz črevesja, med drugim tudi mikotoksine, ki jih izločajo plesni. Daljša uporaba se odsvetuje, saj nase veže tudi hranilne snovi. Uporabljamo ga kurativno v primeru ugotovljene prisotnosti glivic.

Mineralna zemlja: zeolit 

Zeolit pomaga pri razstrupljanju telesa, ki so ga napadle plesni in njihovi strupi. Nase namreč veže odvečno vlago, ki jo plesni potrebujejo za razrast. Ker zeolit strupene toksine veže že v črevesju, se ti izločijo z blatom in niti ne zaidejo v krvni obtok. Absorpcija vitaminov in drugih vitaminov pri tem ni motena.

Kurkumin

Kurkumin je rumeno barvilo iz kurkume, ki ščiti pred rakotvornimi in strupenimi učinki mikotoksinov. Naj se kurkuma čim bolj pogosto znajde na našem krožniku, saj je njeno učinkovanje koristno za širok spekter zdravstvenih težav.

Antioksidanti

Antioksidanti, kot so glutation, koencim Q10 ter vitamin A, vitamin C in E delujejo kot protistrup za nekatere mikotoksine, kot je npr. ohratoksin A z znanim rakotvornim delovanjem. Največ glutationa najdemo v pivskem kvasu, jetrih in avokadu, koencim Q10 se nahaja v govedini, perutnini, šunki in lososu, vitamin A v jetrih, jajčnem rumenjaku, mleku ter mlečnih izdelkih, vitamin C v papriki, čiliju, guavi in kiviju, vitamin E pa v lešnikih, žitnih kalčkih, brokoliju in listnati zelenjavi.

Probiotiki

Probiotiki oz. probiotične bakterije krepijo imunski sistem, katerega večji del se nahaja v črevesju. Že iz tega razloga se telo z okrepljenim imunskim sistemom lažje bori proti napadom plesni. Poleg tega probiotične bakterije naselijo stene črevesja, tako da plesnim primanjkuje življenjskega prostora in se ne morejo razširiti.

Trajanje razstrupljanja

Da bi plesni kar se da uspešno izločili iz telesa, se je priporočljivo poslužiti kombinacije dveh do treh različnih zgoraj omenjenih ukrepov za razstrupljanje. Izvajamo jih približno 4 do 12 mesecev, odvisno od stopnje razširjenosti plesni. Po končanem razstrupljanju ponovno opravimo test prisotnosti plesni v telesu in tako preverimo, ali je bilo razstrupljanje uspešno izvedeno.

Dolgoročni ukrepi za preprečevanje ponovne naselitve plesni

Seveda pa bo odstranjevanje plesni uspešno le, če bomo pred tem odstranili tudi vir okužbe. Preverimo, ali nam v stanovanju zamaka vodovodna napeljava, pohištvo odmaknemo od zunanjih sten, saniramo morebitne toplotne mostove, očistimo klimatsko napravo, uporabimo razvlaževalec prostorov, redno (tudi v mrzlem vremenu) vsaj za nekaj časa prezračimo prostore, še posebej kopalnice. Idealna zračna vlaga za bivanje znaša med 40 – 60%, plesen pa za svoj razrast potrebuje vsaj 70% vlago.

Plesnivo hrano zavržemo in je ne obrezujemo, saj so se spore najverjetneje že razširile po celotnem živilu, vendar še niso vidne s prostim očesom.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Celosten pristop k zdravljenju glivic
  Bolezni / 06. 07. 2021

  Kadar terapevt želi pozdraviti kandido, pa tudi, če jo želijo odpraviti oboleli sami, moramo najprej poiskati vzroke. Zakaj so se te nevarne glivice tako razširile po telesu? Če ne odpravimo vzrokov, ampak zdravimo samo simptome, se bodo glivice vedno znova vračale. Tak simptomatski pristop k zdravljenju glivic je žal zelo pogost in z njim dosežemo samo to, da se boj proti glivicam nikoli ne konča.

  PREBERITE VEČ
 • Elektromagnetno sevanje – sprožilec Alzheimerjeve bolezni, raka in Parkinsonove bolezni?
  Znanje / 30. 07. 2019

  Brezžične elektronske naprave oddajajo sevanje, ki povzroča vrsto presnovnih motenj, iz katerih se lahko razvijejo nevrodegenerativne bolezni in rak. Na prisotnost elektronskih naprav v svoji neposredni bližini smo se tako navadili, da niti pomislimo ne več, kako pogosto smo izpostavljeni škodljivemu sevanju.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.