Devet stvari, ki škodujejo črevesni flori – 1. del

Bolezni | 24. 10. 2017

Toliko se govori o zdravi črevesni flori. Zakaj bi se naj sploh ukvarjali z njo? Z gotovostjo lahko rečemo, da je črevesna flora vir našega zdravja in dobrega počutja. Ali pa, če “tam notri” ni vse v redu, vir bolezni, utrujenosti, psihičnih težav. Črevesni flori se moramo posvetiti tako skrbno kot Angleži svoji travici: biti mora brez plevela in krtin.

Travi na vrtu se posvečamo predvsem zaradi estetskih razlogov, črevesni flori pa se moramo zaradi zdravstvenih. V zadnjem času je bilo narejenih veliko študij, ki dokazujejo povezavo med sestavo črevesne flore in boleznimi. Črevesna flora vpliva na imunski sistem, nastanek alergij, debelost, mentalno zdravje.

Naj vam vaši sosedje zavidajo lepo negovano trato, še bolj pa zdravo črevesno floro. Spoznajte devet dejavnikov, ki lahko uničijo vašo “notranjo” travico:

Antibiotiki

Antibiotiki so seveda na prvem mestu, saj ne uničijo samo škodljivih bakterij, ampak tudi koristne. Zato je njihov vpliv na črevesno floro zelo velik. Še več: po jemanju antibiotikov smo bolj občutljivi na različne bolezni, saj leži v črevesju največ celic imunskega sistema. Ponovimo že večkrat izrečeni rek: zdravo črevo – zdravo telo.

Črevesna flora se po jemanju antibiotikov sama obnovi, vendar šele v šestih mesecih. Kaj vse se lahko zgodi v tem času! Lahko ponovno zbolimo za istimi ali drugimi simptomi in „moramo“ ponovno jemati antibiotike. Zelo pogosto pa se v črevesju razmnožijo škodljive bakterije in glivice, ker so bolj prilagodljive kot dobre bakterije. Tudi paraziti obožujejo nepravilno črevesno floro.

Po jemanju antibiotikov moramo zato zelo paziti na prehrano, da glivicam otežimo razmnoževanje. Kadar pa nas simptomi opozarjajo na preveč glivic, moramo takoj začeti s protiglivično dieto. Zanesljivi pokazatelji za težave z glivicami so mazavo blato, napenjanje in vetrovi ter nihanje razpoloženja (od evforije do depresije), predvsem pa utrujenost.

Že nekaj časa vemo, da na obnovo črevesne flore ugodno vplivajo probiotiki. Pred nakupom poglejte na etiketo: vsebujejo naj čim več različnih probiotičnih kultur, naj vsebujejo prebiotike (ki so hrana za probiotike) in naj bodo visokodozirani (najmanj 10 milijard kultur na kapsulo).

Nič vam ne pomagajo probiotiki za malo denarja, če so tako nizkodozirani, da morate dnevno vzeti 4 ali celo več kapsul. Ali, če vsebujejo samo 3 ali 4 probiotične kulture. Po jemanju antibiotikov potrebuje vaše črevesje močno podporo, zato poiščite „močne“ probiotike.

Kontracepcijske tablete in drugi hormonski preparati

Različne študije, že v devetdesetih letih, pa tudi novejše, so potrdile škodljiv vpliv oralne kontracepcije na črevesno floro. Spremenijo namreč sestavo sluznic in na njih se hitro naselijo glivice. Ameriški raziskovalci so leta 2012 objavili študijo, v kateri so ugotovili, da je kombinacija kontracepcijskih tablet in kajenja še posebej škodljiva. Zelo se poveča možnost za nastanek Crohnove bolezni in ulceroznega kolitisa.

Klor v pitni vodi

Vodo iz pipe zelo pogosto klorirajo, da jo s tem naredijo primerno za distribucijo. Klor dodajajo predvsem za dezinfekcijo, da se v vodi uničijo bakterije. Ko spijemo klorirano vodo, se ta proces nadaljuje tudi v črevesju in zmanjšuje zdravo črevesno floro.

Belgijski znanstveniki so letos objavili rezultate študije o vplivu prebiotikov, antibiotikov in pretirane higiene na biodiverziteto v človeškem telesu. Ugotovili so, da so antibiotiki in preveč sterilno okolje (tudi klorirana voda), skupaj z zahodno prehrano, glavni krivci za zmanjšanje števila različnih bakterij v črevesju. Ta pa povzroči pogoste okužbe, vnetja v črevesju in debelost (o čemer smo že pisali).

Belgijski znanstveniki zato priporočajo, da poleg probiotikov jemljemo še prebiotike (ki so v dobrih probiotikih na tržišču tako že primešani). Prebiotiki služijo kot hrana za probiotike, da lažje preživijo in se razmnožijo. Najdemo jih tudi v živilih (belgijski radič, topinambur) in v prehranskem dopolnilu inulin, ki je dokazano učinkovit pri rakastih obolenjih.

Filter za vodo, vsaj takšen, ki očisti tudi klor, je zato nujen dodatek v vsakem gospodinjstvu, še posebej pri uporabnikih, ki imajo pogoste težave s črevesjem, kronične bolezni, avtoimunske bolezni ali otroke.

Fluoridi

Naravni fluor je esencialen element v sledovih, ki ga najdemo v mandljih, orehih, listnati zelenjavi in divjih rastlinah. Fluoridi pa so strupeni kemični odpadki iz industrije (predelava aluminija, železa in fosfatov – gnojil). Najprej so fluoride uporabljali kot strup za podgane, kasneje kot pesticide in med obema svetovnima vojnama kot bojni strup. Zdaj pa jih dodajajo pitni vodi (predvsem v ZDA, v Evropi ni dovoljeno), soli, prehranskim izdelkom, pijačam z mehurčki, kozmetiki in zdravilom.

Ko pride fluorid v naše telo, spremeni encime. Encimi so zaslužni za številne procese v celicah in brez njih hitro umremo. Zaradi spremenjenih encimov se poruši imunski sistem, prebavni sistem, krvni obtok, dihanje, delovanje ledvic in jeter, možganske funkcije. Še en problem nastane: noben zdravnik ne bo zdravstvenih težav povezal s fluoridi, saj se nalagajo več let, preden dobimo simptome.

Številne študije so dokazale, da zaradi fluoridov naše kosti postanejo bolj krhke, tudi verjetnost za nastanek osteoporoze in raka se poveča. Povezujejo jih z nastankom artritisa in moške neplodnosti. Fluoridi imajo velik vpliv na psiho in so sestavni del 60 % pomirjeval (kot je valium). Počasi, ampak zanesljivo izključijo človeško voljo. Uporabljali so jih za miritev vojnih ujetnikov, danes pa jih dodajajo pitni vodi na Severnem Irskem (krizno območje!), v ZDA in Kanadi.

Čeprav obstaja veliko dokazov o škodljivosti fluoridov, jih najdemo v številnih izdelkih. Za dobro in zdravo črevesno floro si priskrbimo vsaj zobno pasto in sol brez fluoridov!

Sladkorji in maščobe

Kadar bi radi hitro in učinkovito uničili črevesno floro, moramo v prehrano vključiti čim več sladkorjev. Ne pozabimo, sem štejejo tudi ogljikovi hidrati, ker se pri presnovi spremenijo v sladkorje. Dober pomočnik sladkorju so tudi maščobe, so ugotovili francoski znanstveniki.

Sladka in mastna prehrana ne vpliva samo negativno na sestavo črevesne flore, ampak tudi zmanjša debelino črevesne sluznice – pride do prepustnosti črevesja. Skozo steno črevesne sluznice zato ne pridejo le molekule hrane, ampak tudi različni strupi, ki se s krvjo razširijo po celem telesu. Zaradi prepustnega črevesja nastanejo številne bolezni: revmatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, astma, fibromialgija, Crohnova bolezen, migrena, alergije, kronična utrujenost.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Bolezni so doma v črevesju
  Bolezni / 21. 09. 2022

  Že staroegipčanski in grški zdravilci so ugotovili, da je vzrok številnih bolezni skrit v črevesju. Zdaj jim s svojimi dognanji pritrjujejo sodobni znanstveniki, zdravniki in zdravilci. Zakaj pa se zdravljenje teh bolezni ne začne najprej z zdravljenjem črevesja? Kako lahko laiki prepoznajo, ali tiči vzrok za njihove bolezni v črevesju?

  PREBERITE VEČ
 • Devet stvari, ki škodujejo črevesni flori – 2. del
  Bolezni / 25. 10. 2017

  Črevesje je največji organ (po površini) in v njem leži 80 odstotkov celic imunskega sistema. Zato ima črevesje največji vpliv na naše zdravje. V zadnjem času se je število študij o pomenu črevesne flore zelo povečalo. Vendar so že antični zdravniki vedeli: „Zdravo črevo, zdravo telo!“. Nepravilna sestava črevesne flore (disbioza) bo očitno bolezen 21. stoletja.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.