Čemaž – zajtrk medvedov

Razstrupljanje | 29. 11. 2017

Dobro jutro, pomlad! Kaj po ljudskem izročilu naredi medved, ko se po dolgi, mrzli zimi prebudi iz dremeža? Odhlača iz svojega brloga, potem pa poišče jaso, prekrito z mladim čemažem in si ga privošči. Živalim njihovi instinkti zelo dobro služijo. Zato je zelo verjetno, da medvedi pomladansko okorelost res premagujejo s čemažem in si z njegovo pomočjo očistijo želodec, črevo in kri.

Tako kot medvedi tudi ljudje močno občutimo spomladansko utrujenost. Zimska prehrana, ki ji primanjkuje pomembnih hranil, vpliva na naše zdravje in počutje. Bivanje v zaprtih prostorih in pomanjkanje sončne svetlobe nas počasi, a zanesljivo, oropajo vitalnosti. Da se bomo čim prej spet postavili na noge, nam bo tako kot medvedom, pomagal čemaž.

Čemaž (tudi: čremož, kačji lek, štrkavec, divji, gozdni ali medvedji česen) je trajnica, ki raste od marca do junija v vlažnih in senčnih gozdovih in na njihovih obronkih. S pridom so ga uporabljali že naši predniki, potem pa je znanje o njegovih čudovitih lastnostih za nekaj časa utonilo v pozabo.

Čemaž – rastlinski čudodelec

V ljudski medicini ima čemaž sloves pravega čudodelca: spodbuja delovanje žlez in krvni obtok, čisti prebavno pot in dihalne poti, razkužuje, odpravlja zajedalce v črevesju, čisti kožo, pospešuje celjenje ran ter povečuje odpornost.

V sodobnem času pa je bila odkrita še ena njegova izjemna lastnost: čemaž mobilizira težke kovine, ki so se uskladiščile v telesu (tkivih, mišicah, organih, sluznicah). Pomembno je, da hkrati s čemažem uživamo tudi alge klorela, ki mobilizirane težke kovine vežejo nase, nato pa jih telo preko ledvic izločimo z urinom.

Težke kovine ovirajo delovanje encimov, ugodno vplivajo na tvorbo prostih radikalov in nastanek avtoimunskih bolezni (kot je multipla skleroza), lahko vplivajo na dedno zasnovo (DNA) in nastanek raka.

Najpomembnejši viri težkih kovin so:

 • onesnaženo okolje,
 • voda,
 • amalgamske zalivke,
 • ribe,
 • cepiva.

Čemaževa tinktura ima številne prednosti

Pri nabiranju čemaža je potrebna previdnost, da ga ne zamenjamo s šmarnico, podleskom in belo čmeriko, ki so vsi po vrsti strupeni. Ne pretiravajte s čemažem, jejte ga zmerno! Svež čemaž lahko nabiramo samo spomladi, če pa iz čemaža naredimo tinkturo, podaljšamo njegovo uporabo. V čemaževi tinkturi so v skoncentrirani obliki shranjene vse koristne lastnosti svežega čemaža. Uporaba tinkture je preprosta, doziranje pa natančno. S čemaževo tinkturo se lahko razstrupljamo vse leto, ne le spomladi.

Pomladanska čistilna akcija za telo

Poglejmo še, kako se lotimo spomladanske čistilne akcije organizma s čemaževo tinkturo: pričnemo z 8 kapljicami 2 x dnevno, čez teden dni pa odmerek povečamo na 15 kapljic 2 x dnevno (lahko tudi 3 x 10 kapljic). Zaužijemo samostojno ali s kozarcem vode.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Spomladanska kura za razstrupljanje telesa
  Razstrupljanje / 07. 03. 2023

  Pomlad ni koledarski začetek leta, vseeno pa v naravi naznanja začetek rasti. Podobno je v našem telesu: spomladi postanemo bolj aktivni, romantični, nemirni – ali pa spomladansko utrujeni. Za marsikoga pomlad ni prijeten letni čas, saj postane utrujen, razdražljiv, celo agresiven, bolijo ga sklepi, mučijo pogosti glavoboli in seneni nahod.

  PREBERITE VEČ
 • Amalgamske zalivke – ali se zastrupljamo sami?
  Razstrupljanje / 28. 11. 2017

  V preteklih petnajstih letih so bile objavljene številne študije, ki dokazujejo škodljivost amalgamskih zalivk. Strupene sestavine amalgama (živo srebro, srebro, kositer, cink in baker) se v merljivih količinah izločajo iz zobnih zalivk, naše telo jih absorbira in skladišči v različnih organih.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.