Suh kašelj: vzroki in rešitve

Bolezni | 02. 02. 2023

S suhim kašljem se je že vsak srečal, številni pa za njim trpijo kronično. Vzroki so pogosto neznani in zdravniki tipajo v temi. Kako si pomagati pri suhem kašlju? Kdaj moramo k zdravniku? Predstavili vam bomo možne vzroke za suh kašelj in nekaj rešitev, ki jih nudi naravno zdravljenje. Kašelj je v resnici refleks, ki je koristen za zdravje. Iz pljuč in dihalnih nam pomaga izločiti povzročitelje bolezni in snovi, ki bi škodovale pljučem. Če pomotoma vdihnete drobtino kruha, s kašljem iz dihalnih poti odstranite tujek.

1. Suhi kašelj: neproduktivni kašelj

Ko v dihalne poti vstopijo virusi ali prašni delci, začnejo pljuča proizvajati sluz, saj škodljive delce laže izkašljamo, če so oviti vanjo. Ko sluz izkašljamo, to imenujemo produktivni kašelj. Pri neproduktivnem ali suhem kašlju pa sluzi ne izkašljujemo.

Suh kašelj je lahko moteč, še posebej, če se pojavlja ponoči. V prsnem košu čutimo bolečine, dražeči kašelj pa se lahko pojavlja v kombinaciji z žgečkanjem v grlu. V tem primeru lahko kašelj močno ohromi našo kakovost življenja.

Akutni ali kronični kašelj

Prve tri tedne bolezni je kašelj akuten in del prehlada. Suhi kašelj se lahko za kratek čas pojavi na začetku okužbe ali na koncu, ko se produktivni kašelj počasi umirja. Pojavi pa se lahko tudi brez okužbe in postane celo kroničen, če traja več kot 8 tednov.

Kašelj – naj bo suh ali produktiven – je vedno simptom, ne samostojna bolezen. To pomeni, da ima lahko zelo različne vzroke. Če se torej želite znebiti kašlja, je idealno, da najprej poiščete vzrok zanj.

2. Kdaj pri suhem kašlju k zdravniku

Če se je suh kašelj pojavil, odkar ste začeli jemati določena zdravila, morate obiskati zdravnika, ki bo preveril, ali je kašelj stranski učinek zdravil.

Če kdaj pa kdaj zakašljate, na splošno ni nič hudega. Če pa se suh kašelj poslabšuje, se nikakor ne umiri ali je tako moteč, da vpliva na vaš spanec ali splošno počutje, morate obiskati zdravnika.

K zdravniku morate tudi, če se vam ob suhem kašlju, oteženem dihanju, težkem požiranju ali občutku, da se vam je nekaj zataknilo v grlu, nenadoma pojavi krvav izpljunek.

3. Možni vzroki za suh kašelj

Doslej je suh kašelj pogosto ostal prezrt. Čeprav je že pred korono prizadel veliko ljudi, nikoli ni bil tako v središču pozornosti kot med pandemijo. Suh kašelj je namreč značilni simptom covida-19.

Vendar pa obstajajo tudi drugi možni vzroki za suh kašelj:

 • Dražljive snovi iz okolja, kot so cigaretni dim, plini, hlapi kemikalij, prah ali drugi škodljivi delci,
 • alergije,
 • astma,
 • gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) ali tihi refluks,
 • srčno popuščanje
 • zdravila za krvni tlak (zaviralci ACE),
 • nevrogeni kašelj (kašelj zaradi poškodbe živca vagusa),
 • cepljenje proti koroni,
 • covid-19 in dolgi covid,
 • prehlad in gripa,
 • kronični bronhitis,
 • oslovski kašelj,
 • retronazalni izcedek goste sluzi (sindrom postnazalnega kapljanja),
 • kronične pljučne bolezni (npr. kronična obstruktivna pljučna bolezen).

Redkejši vzroki za suhi kašelj so lahko:

 • Pljučni rak,
 • mikoplazmatska pljučnica,
 • vnetje grla (laringitis),
 • idiopatska pljučna fibroza,
 • vnetje sapnika (traheitis).

4. Suh kašelj glede na čas dneva

Če ste prehlajeni in kašljate, ne glede na to, ali kašljate zjutraj, opoldne ali ponoči, veste, kaj je vzrok. Pri manj jasnih vzrokih pa lahko čas dneva, v katerem se suh kašelj pojavi, nakazuje na možni vzrok.

Možni vzroki za jutranji kašelj:

 • Kronični bronhitis,
 • posledice prehlada (če ste preboleli prehlad),
 • kadilski kašelj.

Možni vzroki za nočni kašelj:

 • Astma in alergije,
 • nevrogeni kašelj,
 • tihi refluks,
 • retronazalni izcedek goste sluzi,
 • srčno popuščanje,
 • zaviralci ACE,
 • oslovski kašelj.

5. Podrobnejši pregled vzrokov za suhi kašelj

V nadaljevanju bomo podrobneje obravnavali nekatere možne vzroke za suhi kašelj.

– Škodljive snovi in alergije

Občutljive osebe se lahko na snovi v zraku, kot so prah, plesen, dim, cvetni prah, ali alergeni, odzovejo s suhim kašljem. Pri nekaterih osebah lahko suh kašelj sproži že suh zrak.

Kaj pomaga pri alergijah

Pri alergijah so vam lahko v pomoč čistilci ali vlažilci zraka. Vendar morate biti pozorni na kakovost takšnih naprav. Omogočati morajo, da jih lahko dobro očistite v notranjosti in s tem preprečite razvoj bakterij in plesni.

– Astma

Tudi astmatike lahko muči suh (in produktiven) kašelj. Kašelj običajno ni glavni simptom astme. Oboleli trpijo še za oteženim dihanjem in tiščanjem v prsih.

Vendar pa obstaja različica astme, ki je povezana s kroničnim suhim kašljem kot glavnim simptomom. Imenuje se astma z različico kašlja in pri njej so pogosti napadi kašlja. Med izdihi lahko v pljučih piska. Pri astmi je suh kašelj posebej pogost ponoči ali zgodaj zjutraj.

– Refluksna bolezen in tihi refluks

Gastroezofagealna refluksna bolezen je ena najpogostejših prebavnih težav. Samo v ZDA in zahodni Evropi naj bi zaradi nje trpelo do 20 odstotkov prebivalcev. Pri njej se želodčna kislina dviguje iz želodca v požiralnik ali celo v dihalne poti, kjer povzroči kašelj. Poleg suhega kašlja se pogosto pojavijo tudi zgaga, bolečine v zgornjem delu trebuha, slabost, težave pri požiranju, bolečine v prsnem košu, spahovanje in slab zadah.

Vendar pa do 75 odstotkov bolnikov z gastroezofagealno refluksno boleznijo, ki kašljajo, ne občuti nobenega od zgoraj navedenih prebavnih simptomov, temveč le kroničen, suh kašelj (in/ali pet drugih možnih simptomov: stalno odhrkavanje in hripavost – predvsem zjutraj, vneto grlo, astma ali poslabšanje obstoječe astme, vnetje ušes in povečana dovzetnost za okužbe).

To imenujemo tako imenovani tihi refluks, ko kljub refluksu izostanejo tipične želodčne težave. Za tihim refluksom naj bi trpel vsaj eden izmed šestih odraslih. Pri osebah z visokim krvnim tlakom pa celo več kot 30 odstotkov ljudi.

Zdravniki tihi refluks pogosto spregledajo in za simptome krivijo astmo ali težave s sinusi. Če vaše zdravilo za astmo ne deluje in vam tudi operacija sinusov ni pomagala, pomislite na možnost, da imate tihi refluks.

Kako ločiti astmo in tihi refluks

Če vam zmanjkuje zraka in imate težave z vdihavanjem, imate verjetno tihi refluks. Če težko izdihujete, gre za astmo.

Kaj pomaga pri tihem refluksu

Pri tihem refluksu so koristni enaki ukrepi kot pri želodčnih težavah. Izogibati se moramo hrani in pijači, ki tvori kislino v želodcu (npr. klobasam, siru, alkoholu, gaziranim pijačam, ribjim konzervam, čokoladi, sadnim sokovom, kofeinu, gazirani pijači, mesu, jajcem, ocvrti hrani, po možnosti tudi čebuli in paradižniku), omejiti kajenje, ne smemo telovaditi takoj po obrokih, večerjati najmanj 3 – 4 ure pred spanjem, več počivati itd.

Za refluks ali tihi refluks se pogosto predpisujejo zaviralci kisline. Ta zdravila ustavijo proizvodnjo želodčne kisline. To je izključno simptomatsko zdravljenje, ki k pravi ozdravitvi prispeva le v redkih primerih. Od zaviralcev kisline lahko postanemo odvisni, poleg tega pa imajo številne stranske učinke.

– Srčno popuščanje

Suh kašelj (včasih z nekaj sluzi) lahko spremlja tudi srčno popuščanje, zlasti popuščanje levega prekata. V primeru popuščanja srce ne more prečrpati dovolj krvi po telesu, kar povzroči nezadostno oskrbo s kisikom. Pri tem sta običajno prisotna tudi koronarna srčna bolezen (kalcifikacija koronarnih arterij) in visok krvni tlak.

Kašelj zaradi popuščanja srca se kaže s ponavljajočimi napadi kašlja. To je suh kašelj z bolečinami v prsnem košu in se običajno pojavi v ležečem položaju. Poleg kašlja so prisotni tudi drugi simptomi srčnega popuščanja, kot so oteženo dihanje, utrujenost, oslabelost, neenakomeren srčni utrip, otekle noge ali zastajanje vode v drugih delih telesa.

Kaj pomaga pri srčnem popuščanju

V primeru srčnega popuščanja lahko veliko dosežete z zadostno telesno vadbo in pravilno prehrano.

– Zdravila za krvni tlak (zaviralci ACE)

Zaviralci ACE so zdravila za visok krvni tlak. Suh kašelj je eden najpogostejših neželenih učinkov te skupine zdravil in lahko prizadene do 20 odstotkov oseb, ki jemljejo zaviralce ACE.

Kaj storiti, če kašljate zaradi zaviralcev ACE?

Če jemljete zdravila za krvni tlak in vas od začetka jemanja muči trdovraten suh kašelj, ki se je začel po nekaj tednih jemanja, povprašajte zdravnika o možni zamenjavi zdravila.

– Retronazalni izcedek

Pri retronazalnem izcedku redka sluz iz nosu in obnosnih votlin teče v žrelo, kar lahko sproži kašelj. Pogosto je kašelj produktiven, včasih pa je lahko tudi suh, še posebej ponoči.

Vzroki za retronazalni izcedek so lahko alergije (npr. seneni nahod), prehladi, okužbe sinusov, intoleranca na histamin, pa tudi tihi refluks. Retronazalni izcedek je še ena izmed posledic in ne dejanski vzrok za kašelj.

Retronazalni izcedek pogosto spremljajo drugi simptomi, kot so izcedek iz nosu, vneto grlo, občutek tujka v grlu in občutek, da morate stalno požirati.

Če želite preizkusiti, ali imate retronazalni izcedek, preprosto vzemite sredstvo proti nahodu ali antihistaminik (ali kombinirano zdravilo). Če vam je to pomagalo, je zelo verjetno, da je za vaš kašelj kriv retronazalni izcedek.

Kaj pomaga pri retronazalnem izcedku

Ker je retronazalno izločanje sluzi simptom, je treba zdraviti njegov vzrok. Pomaga nam lahko tudi trikrat dnevno izpiranje nosu z mlačno fiziološko raztopino.

– Suh kašelj, ki ga povzroči poškodba vagusnega živca

Suh kašelj se lahko pojavi tudi zaradi poškodbe vagusnega živca (več o tem si preberite v članku Vagusni živec). Takrat ga imenujemo nevrogeni kašelj. Pogosto se pojavi kot posledica virusne okužbe dihalnih poti (prehlad, gripa, covid-19). Okužba lahko poškoduje nevronske povezave vagusnega živca.

Diagnozo nevrogenega kašlja, znanega tudi kot postvirusna nevropatija vagusa, postavi zdravnik ORL. Pogosto so prizadeti tudi živci glasilk in lahko pride do t. i. pareze glasilk.

Simptomi nevrogenega kašlja

Značilni simptomi nevrogenega kašlja so:

 • Žgečkanje v grlu ob govorjenju ali petju, ki mu sledi kašelj.
 • Pekoč občutek v grlu – za pekoč občutek v grlu ni vedno odgovoren refluks, temveč je lahko razlog zanj tudi nevrogeni kašelj, ali pa sta prisotna skupaj.
 • Kašelj ob vdihavanju parfumov ali drugih močnih vonjav.
 • Kašelj zaradi temperaturnih sprememb, tudi v klimatiziranih prostorih. Kašelj se izboljša, ko zapustite prostor in greste ven.
 • Bolečina pri govoru.
 • Hripavost, izguba glasu.

Kaj pomaga pri nevrogenem kašlju: konvencionalna medicina

Za nevrogeni kašelj zdravniki običajno predpišejo amitriptilin, triciklični antidepresiv, ki se običajno predpisuje za anksioznost, migrene in kronične bolečine in redkeje za depresijo. Pri nevrogenem kašlju velja za zdravilo prvega izbora in je očitno učinkovit že v manjših odmerkih 10 mg na dan (pri npr. anksioznih motnjah do 150 mg na dan, kar bistveno poveča tveganje za stranske učinke).

Kaj pomaga pri nevrogenem kašlju: naturopatija

Kdor dlje časa trpi za kroničnim suhim kašljem z mučnimi napadi kašlja, lahko poseže tudi po naravnih ukrepih, katerih učinki pa se običajno pokažejo počasneje.

Pri nevrogenem kašlju zaradi živca vagusa lahko sprejmete naslednje ukrepe, ki bodo prispevali k obnovi njegovega delovanja:

 • Dihalne vaje: Najpreprostejša dihalna vaja je, da globoko in počasi dihate v trebuh, pri čemer se vam ob vdihu trebuh napne in sprosti, ko počasi izdihnete. Tako dihajte 1 do 2 minuti, četudi se pojavi kašelj. Učinkovita je tudi dihalna tehnika 4-7-8, ki obenem deluje sproščujoče in pomaga pri lajšanju anksioznih motenj.
 • Petje: kadar je le mogoče, glasno in veselo zapojte svojo najljubšo pesem.
 • Izmenično prhanje s toplo in hladno vodo: živec vagus obožuje temperaturne dražljaje.
 • Meditacija
 • Sprostitvene masaže
 • Joga in pilates: oba športa združujeta vadbo z zavestnim dihanjem, kar je odlično za živec vagus.
 • Smeh in dobra volja!

Učinkovit in zelo pomemben ukrep so tudi sprehodi v naravi, saj spodbujajo parasimpatično živčevje. Čas, ki ga preživimo v naravi, uravnava stres in srčni utrip ter prispeva k boljšemu razpoloženju.

– Cepljenje proti covidu

Po cepljenju proti covidu se lahko pojavi suh kašelj. Kašelj, skupaj s povišano telesno temperaturo, bolečinami v sklepih ter rdečino in oteklino na mestu vbrizganja, so pogost stranski učinek cepljenja proti covidu. Kašelj spada med pogostejše stranske učinke cepljenja in prizadene 1 do 10 odstotkov ljudi.

Kašelj naj bi po nekaj dneh izzvenel. Če za njim trpite dlje, obiščite zdravnika in ga o tem obvestite.

– Covid-19 in dolgi covid

Suh kašelj je lahko tudi posledica prebolele akutne faze covida. Akutna faza je obdobje 4 tednov po pojavu simptomov. Če po tem še vedno trpite za suhim kašljem, pomeni, da imate t. i. dolgi covid ali postcovidni sindrom. Slednjega imate, če več kot 12 tednov po akutni fazi še vedno kašljate ali imate druge simptome.

Drugi možni simptomi dolgega covida vključujejo težave s koncentracijo, utrujenost, omotico, tinitus, bolečine v mišicah, težave s spanjem, glavobol, oteženo dihanje in druge simptome.

Kaj pomaga pri kašlju zaradi dolgega covida

Da ne bi zboleli za dolgim covidom, morate okrepiti imunski sistem. Močan imunski odziv tudi prepreči hujši potek bolezni. Če že trpite za dolgim ​​covidom in se vaš kašelj kar ne umiri, se je tega dobro lotiti s celostnega vidika. Priporočamo naslednje ukrepe:

Tovrstno celostno ukrepanje bo vaše telo podprlo pri regeneraciji. Poleg tega lahko uporabite tudi nekatera naravna sredstva, ki blažijo suh kašelj in jih bomo opisali v nadaljevanju.

– Oslovski kašelj

Oslovski kašelj je bil nekoč otroška bolezen. Zaradi cepljenj v otroštvu pa se starostna meja premika in za njim vse pogosteje obolevajo odrasli. Nekateri celo verjamejo, da ima eden izmed 20 odraslih z vztrajnim kašljem v resnici oslovski kašelj, ne da bi vedel.

Tipični simptomi, ki jih poznamo pri oslovskem kašlju pri otrocih (napadi kašlja s kratko sapo, piskanje v pljučih in slabost), pri odraslih namreč niso prisotni. Namesto tega le več tednov kašljajo.

Kaj pomaga pri oslovskem kašlju

Oslovski kašelj se ugotovi z brisom žrela. Ker oslovski kašelj povzroča bakterija Bordetella pertussis, zdravniki zanj predpisujejo antibiotik. Vendar pa zdravilo oblaži kašelj le, če ga začnete jemati prva 2 tedna okužbe. Antibiotik se predpiše v vsakem primeru, saj skrajša čas okužbe, ki bi brez zdravljenja trajala do 6 tednov. Pet dni po začetku jemanja antibiotikov naj človek ne bi bil več kužen.

Ena redkih zdravilnih rastlin, ki delujejo na oslovski kašelj, je timijan. Uporabite ga lahko za pripravo čaja za pitje ali obloge za prsi, ali pa doma narejenim pastilam za blažitev kašlja dodate eterično olje timijana.

Sicer pa za oslovski kašelj veljajo enaki ukrepi kot pri katerikoli drugi bolezni dihal: redno zračite, vlažite zrak v prostoru (npr. na grelec položite mokre krpe), jejte hrano bogato z vitamini, večkrat na dan popijte kozarec tople vode, izogibajte se telesnim naporom, počivajte, sprehajajte se po svežem zraku (zaradi nevarnosti prenosa okužbe se izogibajte stikom), itd.

– Mikoplazmatska pljučnica

Mikoplazmatsko pljučnico povzroči bakterija mikoplazma in pogosteje prizadene otroke in najstnike kot starejše ljudi. Mikoplazme so posebne bakterije, saj za razliko od večine drugih bakterij nimajo celične stene. Zato tudi penicilin ne deluje nanje. Vendar pa zdravilo pogosto ni potrebno, saj v večini primerov imunski sistem patogene hitro ukroti.

Mikoplazmatska okužba se običajno razvije v blago pljučnico, kar pomeni, da povzročitelji pogosto sploh ne dosežejo pljuč, temveč prizadenejo samo zgornja dihala. Simptomi se začnejo zahrbtno. Značilen je vztrajen kašelj, ki lahko traja več tednov. Poleg tega se pojavi utrujenost, včasih glavoboli in povišana telesna temperatura. Možna simptoma sta tudi vneto grlo in vnetje ušes.

Kaj pomaga pri mikoplazmatski pljučnici

Pri mikoplazmatski pljučnici se običajno predpiše posebne antibiotike (npr. doksiciklin). Z naturopatskega vidika pa so pomembni ukrepi, ki dolgoročno krepijo imunski sistem, da bi okužbo čim hitreje premagali.

– Pljučni rak

Zelo redek vzrok za suh kašelj je lahko pljučni rak. Vendar kašelj v tem primeru spremljajo tudi drugi simptomi, kot so izguba teže, šibkost, zasoplost in krvav izpljunek.

Pri zdravljenju je potreben celostni pristop v kombinaciji s klasično medicino.

6. Zdravljenje s klasično medicino

Pri dražečem in suhem kašlju sredstva za blaženje kašlja niso uporabna, saj suhega kašlja ni mogoče spremeniti v produktiven kašelj.

Proti suhemu kašlju ali draženju se uporabljajo zdravila za blaženje kašlja, npr. dekstrometorfan. Čeprav zmanjšajo potrebo po kašljanju, pogosto nimajo zadovoljivih učinkov ali pa sploh ne pomagajo. Po drugi strani pa povzročajo stranske učinke, kot so vrtoglavica, slabost, težave s prebavili in bruhanje, zato jih ne smemo jemati v kombinaciji z nekaterimi drugimi zdravili, npr. zdravili za kronično obstruktivno pljučno bolezen. Pri čezmerni uporabi lahko dekstrometorfan povzroči odvisnost.

Čeprav lahko zdravila za blaženje kašlja prehodno zaležejo (npr. za mirnejšo noč), ta zdravila le zatrejo potrebo po kašlju in ne odpravijo vzroka zanj, zato se z njihovo pomočjo ne bomo pozdravili.

7. Naravno zdravljenje

Pri suhem kašlju je treba predvsem zdraviti vzroke. Za podporo zdravljenju vzrokov, ali če vzroka ne poznate, si lahko pomagate z učinkovitimi domačimi zdravili. Ta naj bi vlažila sluznico, zmanjševala potrebo po kašlju, podpirala obnavljanje žrela in lajšala kašelj.

 • Bomboni proti kašlju: Pri dražečem kašlju pogosto posežemo po bombonih za grlo in kašelj. Ker ti pogosto vsebujejo veliko sladkorja ali sladil, si lahko tablete proti kašlju z nekaj sestavinami naredite kar sami.
 • Čaj: Pri dobrem zeliščarju ali v trgovini poiščite mešanice, ki pomagajo pri suhem kašlju (ne odpravijo pa vzrokov zanj!).
 • Kaplandska pelargonija: Kaplandska pelargonija ali umckaloabo je rastlina, ki izvira iz Južne Afrike. Njegov izvleček se običajno uživa v obliki kapljic in je posebej učinkovit pri bronhitisu, običajno pa se uporablja tudi za zaščito dihalnih poti.
 • Timijan: Timijan je ena tistih zdravilnih rastlin, ki zelo dobro delujejo proti kašlju, pa naj gre za moker ali suh kašelj. Ne le, da timijan deluje antibakterijsko in pomaga pri izkašljevanju, temveč tudi pomirja kašelj.
 • Inhalacije: Kratkotrajno olajšanje lahko prinese tudi vroča prha, saj topla para vlaži sluznico, pomaga pri čiščenju sinusov in blaži kašelj. Vodno paro lahko vdihavate tudi z inhalacijami, pri čemer vodi pa dodajte nekaj soli.
 • Dvignite vzglavje: Če vas suh kašelj še posebej muči ponoči, si dvignite vzglavje postelje (za največ 25 cm). To tudi lajša kašelj, ki ga povzroča refluks/tihi refluks in retronazalni izcedek sluzi.
 • Prenehajte kaditi: Če imate suh kašelj in še vedno kadite, prenehajte. Tudi druge prosite, naj ne kadijo v vaši bližini.
 • Pijte vodo: Pijte dovolj vode (1 liter na 25 kilogramov telesne teže).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kaj podpira imunski sistem?
  Znanje / 18. 10. 2023

  Ščemenje v grlu, neprestano zamašen nos, boleče mišice – verjetno je situacija vsem dobro poznana. Ob prehodu iz poletja v hladnejše mesece so gripe in prehladi najpogostejši, v povprečju zboli vsaka druga oseba. Odrasli zbolijo od 2 do 4-krat letno, otroci pa celo do 10-krat letno. Kako podpreti imunski sistem s prehrano in prehranskimi dopolnili, da bomo ostali zdravi?

  PREBERITE VEČ
 • Histaminska intoleranca
  Prehrana / 01. 02. 2022

  Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.