Celostno čiščenje limfe

Razstrupljanje | 25. 05. 2023

Celostno čiščenje limfe je eden najpomembnejših ukrepov za zdravljenje in preprečevanje najrazličnejših bolezni. Med neškodljivimi znaki, ki kažejo na zastoj limfne tekočine, so otečene oči, težke noge in zasluzene dihalne poti. Okvarjen limfni sistem pa lahko povzroči tudi resne bolezni. V članku bomo prikazali, kako poteka celovito čiščenje limfe.

Limfni sistem je skupaj s črevesjem najpomembnejši del našega imunskega sistema. Pa vendar čiščenje črevesja pozna skoraj vsak, o čiščenju limfe pa slišimo zelo redko. Postopek je k sreči dokaj preprost, učinek tega ukrepa na zdravje in počutje pa izjemen.

Kako je limfni sistem zgrajen

Limfni sistem sestoji iz:

 1. Sistema limfnih žil, limfe (limfne tekočine), ki se pretaka po njih, in limfnih vozlov med njimi.
 2. Limfnih organov, med katere spadajo npr. mandlji, vranica, nekateri predeli črevesne sluznice (Peyerjeve ploščice) in slepič na koncu slepega črevesa.

Ko v nadaljevanju govorimo o limfnem sistemu, imamo v mislih sistem limfnih žil. Seveda pa čiščenje limfe blagodejno vpliva tudi na limfne organe.

Zakaj je čiščenje limfnega sistema sploh potrebno?

Limfni sistem je nekakšna telesu lastna čistilna naprava, ki vodo v telesu ohranja izjemno čisto in zdravo – a seveda le, če vse pravilno deluje. Žal ni vedno tako.

Vanj se namreč iz vseh delov telesa zgrinjajo odpadne snovi, kisli presnovki, maščobe, bakterije, zajedavci, izrojene celice in še marsikaj, kar je treba razstrupiti, predelati, prerazdeliti ali čim hitreje izločiti iz telesa.

Žile limfnega sistema potekajo vzporedno s krvnimi žilami. Vendar sta med krvnim obtokom in limfnim sistemom dve pomembni razliki:

 1. Limfni sistem je odprt: v nasprotju s krvnim obtokom, ki je zaprt sistem brez začetka in brez konca, limfni sistem ni krogotok, temveč sistem z začetkom in koncem. Začne se z limfnimi kapilarami, najdrobnejšimi žilicami v tkivu, poteka po vsem telesu in se izteka v venski obtok.
 2. Limfni sistem nima pogona: krvni obtok ima pogon – srce. Limfni sistem pa nima nobene tovrstne osrednje črpalke. Sistem limfnih žil sicer lahko aktivno sodeluje pri prenašanju limfe, in to s pomočjo valovanja, ki spominja na peristaltiko v prebavnem sistemu. Brez gibanja telesa in delovanja dihalnih mišic med dihanjem pa limfa ne bi mogla ostati v pogonu.

Med krvnim in limfnim obtokom so tudi podobnosti. Tako kot krvožilje tudi limfni sistem sestoji iz žil, le da se po njih pretaka limfa. Še ena podobnost je v tem, da so tudi limfne žile različnih velikosti, od najmanjših do velikih.

Limfni sistem čisti in razstruplja vodo v telesu

Limfne kapilare so kot mreža razvejane sredi tkiva. Krvne kapilare zbirajo najmanjše presnovke, ki jih celice prenašajo v medceličnino, limfne kapilare pa so odgovorne za večje presnovke. Poberejo bakterije, bakterijske toksine, težke kovine, kemikalije viruse, plesni, izrojene celice, celični drobir, nedelujoče celice itd. ter jih prenesejo do stičišča leve podključnične in leve jugularne vene, tam pa že prečiščeno limfo predajo venskemu delu krvnega obtoka.

Bezgavke so »filtrirne postaje«

Čiščenje limfe, polne strupov in presnovkov, poteka v bezgavkah. Te »filtrirne postaje« so v enakomernih razmikih po skupinah posejane ob limfnih žilah, zlasti v predelu dimelj, grla in pazduh. Veliko jih je tudi v trebušni votlini.

Naloga bezgavk pa ni le filtriranje, temveč tudi čisto pravo razstrupljanje in uničevanje.

Bezgavke so namreč polne t. i. celic požiralk in imajo vlogo nekakšnega dodatnega »centra za usposabljanje« za nekatere obrambne celice (limfocite). Tukaj poteka poteka nevtraliziranje strupov, uničevanje bakterij, recikliranje celičnega drobirja in požiranje rakavih celic. Naše zdravje je torej močno odvisno od dobro delujočega limfnega sistema.

Kaj se zgodi, ko limfni sistem ne deluje pravilno?

Kadar limfni sistem ne deluje pravilno, se zmanjša zmogljivost bezgavk oz. njihovih obrambnih celic in celic požiralk. Limfa tudi zelo počasi teče. Temu pravimo zastoj limfne tekočine.

Posledice zastoja limfne tekočine in okvarjenega limfnega sistema so lahko zelo različne:

1. Otekline (edemi)

Če limfa teče prepočasi, se lahko na stopalih in rokah, a tudi obrazu pojavijo otekline (edemi).

Seveda je lahko zastoj limfe tudi simptom drugih težav (npr. bolezni ledvic, srčnega popuščanja, hormonskih motenj idr.), . Pogosto pa je vzrok za zastoj limfne tekočine in preobremenjenost limfnega sistema način prehranjevanja in življenja; v takem primeru je mogoče težavo odpraviti s čiščenjem limfe.

2. Pogoste okužbe – večja možnost za nastanek raka

Ko limfni sistem ne more več zadostno uničevati povzročiteljev, ki vdirajo v telo, postanemo dovzetnejši za okužbe, in sicer tako bakterijske kot tudi glivične in virusne okužbe. Če pa se lahko izrojene celice nemoteno razmnožujejo, je večja tudi možnost nastanka rakavih tvorb in zasevkov.

Ne moremo ozdraveti, če je limfa zastaja in je limfni sistem močno obremenjen. Zato je treba za limfni sistem in limfo pozorno skrbeti in ju redno vzdrževati, tj. čistiti.

3. Postopno zastrupljanje in kronične bolezni

Če je limfni sistem preobremenjen ali deluje le delno, v kri doteka le deloma očiščena limfa in postopoma zastruplja ves organizem. Nazadnje se razvije ta ali ona bolezen, odvisno od človekove šibke točke. Mogoče se bodo pojavili »le« kronični glavobol, nepojasnjena utrujenost, upad storilnosti in motnje koncentracije. Dolgoročno pa se lahko razvijejo najrazličnejše kronične težave.

Pojavijo ali okrepijo se lahko alergije ali prehranska preobčutljivost. Pri preobremenjenem limfnem sistemu se poveča tudi nevarnost bolečin v sklepih, pretirano bolečih menstrualnih krčev, stiskanja v prsih, prebavnih težave, nihanja razpoloženja, depresije, aken, kožnih izpuščajev in še marsičesa.

Čim bolj je organizem obremenjen s strupi, tem resnejši je vpliv blokade v limfnem sistemu. Strupi lahko prihajajo iz najrazličnejših virov. A ne glede na to, ali izvirajo iz zdravil, cepiv, čistil, ostankov pesticidov ali tetovaž, vsi obremenjujejo limfni sistem.

4. Celulit in lipedem

Deloma okvarjen limfni sistem lahko prispeva celo k nastanku celulita in lipedema ali »sindroma jahalnih hlač«. Več kot 90 odstotkov žensk ima katero izmed oblik celulita. Vzrok je običajno kombinacija prevelike telesne teže, pomanjkanja gibanja, slabe prehrane (zakisanosti), genetske nagnjenosti in zastoja limfe.

Celulit se začne tako, da se na nekem predelu, npr. na ritnicah, stegnih ali nadlakteh, začnejo kopičiti maščobne celice. Značilna »pomarančna koža« nastane, kadar vlakna vezivnega tkiva kožo vlečejo navzdol, skupki maščobnih celic pa jo tam, kjer vlaken ni, potiskajo navzgor. Posledica so nekakšni žepki, polni maščobe. V njih se zlahka nalagajo strupene snovi, a tudi odvečna limfa. S čiščenjem limfe in pospeševanjem njenega pretoka tudi v predelih, ki jih je prizadel celulit, zmanjšamo obremenjenost s strupi in zastajanje limfe ter tako blažimo celulit in edeme.

Cilji čiščenja limfe

Ne čistimo samo limfe, ampak celotni limfni sistem. Pri tem imamo dva glavna cilja:

 • Spodbuditi in aktivirati pretok limfe, da bo hitreje potovala po telesu ter tako hitreje odstranjevala kisle presnovke, strupe, povzročitelje bolezni ter rakave celice.
 • Razbremeniti celo telo, ga s pomočjo limfnega sistema razstrupiti in obnoviti.

Ob pojmu čiščenje limfe pogosto pomislimo le na limfno drenažo, ki jo izvaja strokovnjak (medicinski maser, maser celostnega zdravljenja ali ustrezno usposobljen fizioterapevt). Limfna drenaža je sicer dobra ideja, vendar ne moremo nenehno hoditi k terapevtu, poleg tega pa lahko za zdrav limfni sistem veliko storimo tudi sami doma.

Kako celostno čistimo limfo

Marsikaterega izmed pristopov, ki jih bomo opisali v nadaljevanju, je najbolje za stalno vključiti v vsakdanjik (npr. dovolj gibanja, pitje veliko vode, zdravo prehranjevanje).

Čiščenje limfe z vsemi osmimi ukrepi, ki jih navajamo, pa mora trajati najmanj od 10 do 14 dni, še raje pa 21 dni. 21 dni je namreč obdobje, ki je potrebno, da nova dejavnost za nas postane navada.

Čiščenja limfe se je najbolj priporočljivo lotiti po čiščenju črevesja, saj smo s slednjim že odstranili pomemben vir morebitnega kopičenja kislih presnovkov in obremenjenosti limfnega sistema.

Kajti čim bolj zdravo je črevesje, tem bolj zdrava so jetra in ledvice in tem manj kislih presnovkov bo pristalo v limfi.

Kot rečeno, limfni sistem nima lastnega pogona (v nasprotju s krvnim obtokom, ki ga poganja srce), zato je eden izmed pomembnih vidikov čiščenja limfe tudi pospešitev njenega pretoka. To dosežemo s šestimi ukrepi:

 1. Čiščenje limfe z vodo

Limfa je tekočina in naše telo vsebuje dvakrat toliko limfe kot krvi. Bolj ko je tekoča, bolje teče. Če premalo pijete, se limfa zgosti in začne zastajati. Čim bolj viskozna je, tem dlje se v njej zadržujejo kisli presnovki, strupi, bakterije in rakave celice in tem bolj verjetno se bo razvila bolezen.

Zato obvezno pijte dovolj vode. Idealna količina je 30 ml na kilogram telesne teže. Tako morate pri teži npr. 60 kilogramov spiti najmanj 1,8 litra vode na dan. (V to količino so lahko zajeti tudi smutiji, zelenjavni sokovi in zeliščni čaji.) Le tako se bo limfa čistila in le tako bodo vsi preostali ukrepi sploh lahko učinkoviti.

2. Čiščenje limfe z zdravim prehranjevanjem

Zdrava prehrana, ki vključuje karseda sveže in nepredelane sestavine, telo in limfo razbremenjuje strupov in kislih presnovkov, obenem pa nas oskrbi s številnimi pomembnimi hranili, ki so potrebna za obnovitev in učinkovito delovanje bezgavk ter drugih limfnih organov.

Z zdravim prehranjevanjem omogočamo tudi brezhibno delovanje drugih izločal: črevesja, jeter in ledvic. Bolje ko ti organi delujejo, čistejši in bolj zdrav bo limfni sistem in bolje se bo lahko limfa čistila sama.

3. Čiščenje limfe s probiotiki

Prebavni sistem je neposredno povezan z limfnim. Če prebavni sistem ni čist, se tudi limfa ne prečiščuje. En element limfnega sistema najdemo tudi v črevesni sluznici: t. i. Peyerjeve ploščice, okrogle skupke limfocitov (obrambnih celic), imenovane tudi limfni folikli. V njih poteka »usposabljanje« obrambnih celic, zaradi česar so Peyerjeve ploščice ključna sestavina imunskega sistema. Poleg tega iz črevesja neposredno v limfni sistem prehajajo resorbiranaranila (zlasti maščobe).

Obe tesni povezavi med prebavnim in limfnim sistemom kažeta, kako pomembno je črevesje ohranjati čisto in zdravo. Kajti bolno, zapacano ali celo vneto in razdraženo črevo izjemno močno onesnaži in obremeni limfni sistem. Ob takem črevesju je limfo nemogoče očistiti.

Zato mora biti eden od ukrepov čiščenja limfe, če ne drugega, jemanje kakovostnega probiotika. Ta bo poskrbel za zdravje črevesne flore, zmanjšal razmnoževanje gnilobnih bakterij in glivic, odstranjevanje škodljivih snovi ter okrevanje in obnovitev črevesne sluznice. Poleg tega probiotik deluje protivnetno, pripomore k razstrupljanju in krepi imunski sistem.

Zaradi te tesne povezave med črevesjem in limfnim sistemom je čiščenje limfe odličen zaključek vsakega čiščenja črevesja. Seveda lahko navedene ukrepe za čiščenje limfe vključimo tudi v postopek čiščenja črevesja – kar namreč čisti črevo, čisti tudi limfo, in obratno. Zato je jemanje probiotikov ukrep čiščenja črevesja in obenem limfe.

4. Čiščenje limfe z zelišči in encimi

K učinkovitemu čiščenju limfe poleg tega spadajo tudi nekatera zelišča, ki jih lahko jemljemo v obliki različnih pripravkov. Mehanizmi čiščenja z zelišči so zelo različni, ob tem pa se ojača tudi delovanje limfe.

 • Njivska preslica v obliki sveže iztisnjenega soka ali kapljic (med drugim zaradi vsebnosti silicija) utrjuje vezivno tkivo in pomaga odvajati vodo iz telesa, s čimer iz tkiva odstranjuje presežek limfe.
 • Bromelain je encim, ki ga najdemo v ananasu. Bromelain čisti limfo ter zavira nastajanje edemov in s tem zadrževanje vode zaradi zastajanja limfe. Jemljemo ga v obliki gastrorezistentnih kapsul.
 • Izvleček semen divjega kostanja (v kapsulah) varuje in okrepi žilne stene ter preprečuje zadrževanje vode.
 • Čajna mešanica za limfo: namesto pravkar navedenih pripravkov lahko uživamo tudi čajno mešanico, ki čisti limfo, pospešuje njen pretok in odstranjuje vodo iz telesa.

Čajno mešanico za limfo pripravimo iz cvetov ognjiča, koprive, brezovih listov in njivske preslice (lahko dodamo tudi medeno deteljo).

Zelišča zmešamo v enakih delih in jih za čez noč namočimo v hladno vodo (1 žličko zelišč na 150 ml vode). Čaj nato še vsaj 10 minut kuhamo, ga precedimo in pijemo po dve do tri skodelice na dan.

5. Čiščenje limfe z gibanjem

Vse se začne in konča pri gibanju. Limfe nič tako ne pospeši kot redno gibanje. Seveda niso vsi ljudje navdušeni športniki – če bi bili, težav z limfo ne bi bilo.

Taj či, joga, raztezne vaje, pilates, ples, kolesarjenje, tek, plavanje ali preprosto energičen sprehod spravijo limfo v pogon ter tako pripomorejo k njenemu čiščenju. Pomembno je, da najdemo telesno dejavnost, ki nam bo v veselje in ji bomo posvetili nekaj časa vsak dan. Glede na to, da vsak dan ne moremo iti npr. večkrat plavat (razen če imamo doma bazen), si izberimo več različnih dejavnosti.

6. Čiščenje limfe s pravilnim dihanjem

Naslednji pomemben dejavnik čiščenja limfe je globoko dihanje, s katerim limfo poženemo po telesu in odpravimo njeno zastajanje. Pri globokem dihanju se namreč notranji organi izrazito premikajo. Trebušna prepona se dviga in spušča ter pri vdihu organe, nad katerimi leži, potisne navzdol, da se lahko pljuča temeljito razširijo; pri izdihu se zgodi ravno nasprotno.

Sproščeno sedite ali lezite. Poskrbite, da bo okoli vas mirno, in zaprite oči. Počasi vdihnite skozi nos, pazite, da dih seže do želodca in da se trebušna stena dvigne. Počasi štejte: vdihovanje naj traja najmanj pet, še raje pa osem sekund. Nato počasi izdihnite skozi usta. Izdih naj sproščeno »teče«, ne iztiskajte ga iz pljuč; po možnosti naj traja pet do osem sekund. Tako vdihnite in izdihnite najmanj 10 do 15-krat. To ponovite dva- do trikrat na dan, da temeljito prečistite limfo.

7. Čiščenje limfe z masažo

 • Limfna masaža

Pretok limfe je najbolje spodbuditi z aktivnim mišičnim gibanjem in dihalnimi vajami. A tudi limfna masaža lahko pomaga odpraviti zastoj limfe in prispeva k njenemu čiščenju. Limfna masaža je dobra metoda spodbujanja pretoka limfe, kadar nam ni do športnih aktivnosti ali kadar niti ne moremo biti aktivni, npr. če smo priklenjeni na posteljo, imamo močan glavobol ali druge težave.

Limfno masažo marsikdo enači z limfno drenažo, ki jo izvaja strokovnjak. Vendar poznamo še druge vrste limfne masaže, tudi tako, ki jo lahko izvajamo sami.

Limfna samomasaža je lahko zelo dobrodejen samopomočni ukrep npr. pri pogostih glavobolih ali omotici – to sta namreč vsekakor lahko simptoma zastajanja limfe v glavi.

 • Masaža s suhim ščetkanjem

Masažo s suhim ščetkanjem poznajo v mnogo kulturah in velja za izjemno učinkovito, a hkrati preprosto metodo čiščenja limfe in poživljanja njenega pretoka. Masaža s suho ščetko poleg tega blaži celulit, koža pa je po ščetkanju nežna, gladka in rožnata.

S ščetko se masirajmo najmanj enkrat na dan, najbolje pred jutranjim prhanjem, saj z masažo poženemo krvni obtok, s prhanjem pa odstranimo odluščene delce kože. Idealno je, če se zmasiramo dvakrat na dan: zjutraj in opoldne – zvečer raje ne, saj je masaža dokaj poživljajoča. Samomasažo izvajamo od 2 do 20 minut.

8. Čiščenje limfe: spremljevalni ukrepi

V zvezi s čiščenjem limfe velja upoštevati še nekaj napotkov:

 • Izberite ukrepe, s katerimi telo hkrati tudi razstrupljate, npr. savnanje, jemanje zeolita in čim boljša oskrba z antioksidanti (npr. z OPC, astaksanitinom, sulforafanom, kurkuminom).
 • Nujno se izogibajte pretesnih oblačil, saj ovirajo pretok limfe, pospešujejo njeno zastajanje in utesnjujejo bezgavke, zaradi česar te delujejo manj učinkovito.
 • Pretok in čiščenje limfe sta lahko ovirana oz. upočasnjena tudi zaradi duševne stiske. Pogosto tičimo v negativnem psihičnem vzorcu in videti je, kot da ga ne moremo preseči in se spremeniti. Tudi taka psihična blokada se lahko odraža v zastajanju limfe. Če se ne bi tako krčevito oklepali življenja in stvari, ampak bi se prepustili toku, se v telesu ne bi kopičile tolikšne napetosti.
  Kadar torej pri sebi opazite, da se vedno znova znajdete v podobnih situacijah – vedno znova podobni prepiri, podobne napačne odločitve pri izbiri partnerja, podobne finančne težave – se je morda smiselno poglobiti vase in premisliti, zakaj se nam je tako težko spremeniti. Oči se vam lahko odprejo pri pogovoru z dobrim prijateljem, psihoterapevtom ali strokovnjakom z drugega področja – in izboljšal se bo tudi pretok vaše limfe.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Vagusni živec
  Bolezni / 26. 04. 2022

  Dolgotrajen stres (fizičen, psihičen) spodbuja nenehno delovanje simpatičnega dela živčnega sistema, ki telesu pomaga na soočanje z izzivi. V sodobnem načinu življenja je simpatično živčevje skoraj nepretrgoma aktivirano, kar dolgoročno vodi v različna bolezenska stanja. Kako lahko torej spodbudimo delovanje vagusnega živca, najpomembnejšega živca parasimpatičnega živčevja, ki poskrbi za regeneracijo in sprostitev?

  PREBERITE VEČ
 • Vezivno tkivo – glavno omrežje telesa
  Bolezni / 08. 11. 2019

  Vezivno tkivo je največji povezan sistem tkiv v človeškem telesu. Ta kompleksna mreža ovojnic (fascij) je ključnega pomena za transport snovi po telesu, deluje kot zbiralnik vode in oporno omrežje, ki zagotavlja stabilnost ter gibčnost telesu. Slabo vezivno tkivo je odgovorno za gube, celulit, strije, krčne žile in prepustno črevo.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.